Връщат Мануел Нориега обратно в Панама

OFFNews 12 декември 2011 в 08:55 1795 0

Мануел Нориега
Мануел Нориега

Бившият панамски военен диктатор Мануел Нориега бе екстрадиран от Париж в родината си, където трябва да излежи 20-годишна присъда за убийствата на негови противници по време на управлението му, съобщи Ройтерс. Той бе качен на самолет за Мадрид, откъдето ще продължи за родината си.

Екип от лекари е установил вчера, че Нориега е в достатъчно добро здраве, за да бъде екстрадиран. След като бе свален от власт с американска военна интервенция, 77-годишният Нориега от две години излежаваше във Франция присъда за пране на пари. Преди това в САЩ прекара 20 години в затвора за наркотрафик, пране на пари и рекет. В родината си може да получи още две присъди от по 20 години за убийствата на двама политически опоненти.

Бившият диктатор бе известен с това, че често размахваше мачете, докато държеше речи. Със завръщането си Нориега едва ли ще предизвика особени политически вълнения в латиноамериканската страна, която през последните години се радва на икономически растеж. Основната част от вниманието върху Нориега ще бъде съсредоточено върху това дали той ще хвърли светлина върху тайните на своята диктатура, включващи стотина неразкрити убийства или изчезвания на хора по време на военното управление от 1968 до 1989 г. Нориега беше осъден задочно по три дела, включващи 11 убийства. Бившият диктатор ще излежи наказанието си в затвора, близо до Панамския канал, заобиколен от тропическа гора, където го очаква специално подготвено отделение.

Мануел Нориега е роден на 11 февруари 1934 г. В началото на своето управление е силен съюзник на САЩ, като работи за ЦРУ от края на 50-те години до 1986 г. Към края на 80-те години отношенията му с Вашингтон се влошават и през 1989 г. САЩ напада Панама, за да го свали от власт. Нориега е пленен и отведен в САЩ, където е осъден по обвинения за трафик на кокаин, рекет и пране на пари. Осъден е на 40 години и излежава присъдата във федерален затвор в Маями до 27.04.2010 г., когато бива екстрадиран във Франция. Панамското правителство уважава суверенното решение на САЩ за екстрадирането му, но настоява той все пак да бъде върнат в Панама, за да излежи оставащата му присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови