Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Войните на бъдещето може да не приличат на днешните

OFFNews Последна промяна на 21 май 2022 в 20:33 2099 1

Ген. Марк Мили

Снимка АП/БТА

Ген. Марк Мили (л) поздравява дипломат от Уест пойнт

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили призова следващото поколение военни от американската армия да подготвят въоръжените сили за войни, които може да не приличат особено на днешните, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ген. Мили заяви пред кадети, дипломиращи се от военната академия в Уест пойнт, че трябва да носят отговорността Америка да бъде подготвена за свят, който става все по-нестабилен и в който големи сили искат да променят световния ред.

"Светът, в който ще носите пагоните, има потенциал за значителен международен конфликт между големи сили. И този потенциал нараства, а не намалява", подчерта той. Според него военните преимущества на САЩ през последните години бързо се стопяват. "САЩ ще бъдат, всъщност вече сме, предизвиквани във всяка сфера на военните действия, в космоса, киберпространството, по море, въздух и разбира се, по земя".

Америка вече не е непредизвикана глобална сила. Вместо това тя е подложена на изпитание в Европа от руска агресия, в Азия от китайския икономически и военен растеж и ядрените и ракетни заплахи на Северна Корея, а в Близкия изток и Африка - от нестабилността, предизвиквана от терористи.

Войните на бъдещето ще бъдат изключително сложни, с трудни за откриване врагове и сблъсъци в населени места, изискващи оръжия с голям обхват и нови, напреднали технологии, подчерта ген. Мили. САЩ вече изпращат на Украйна нови, съвременни дронове и други оръжия, някои от които са на фаза прототипи.

През идните 25-30 години фундаменталният характер на войната и използваните оръжия ще продължи да се променя, подчерта Мили, като призова армията на САЩ да не се придържа към концепции и оръжия от миналото, а да се модернизира и развива. В бъдеще новозавършилите лейтенанти втори клас ще водят битки с роботизирани танкове, кораби и самолети, разчитащи на изкуствен интелект, синтетични горива и 3D производство.

"Вашето поколение ще носи отговорността да опази мира, да възпре и предотврати започването на война между големите сили", добави Мили, като напомни за огромната човешка цена на подобни войни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

1

офф бее

21.05 2022 в 21:28

Рашистите и след сто години ще воюват по същия начин...