Войната: Втора нощ масирана руска ''адска'' атака срещу пристанище Одеса

Удар с дрон по Киев. Назначеният от руските власти губернатор на Крим обяви, че е избухнал пожар във военна база там

OFFNews 19 юли 2023 в 09:07 3693 4

На тази снимка, публикувана от Организацията на обединените нации, служител на Съвместния координационен център на ООН извършва проверка на борда на кораба за насипни товари TQ Samsun, който пътува от Одеса, Украйна, натоварен със зърно, докато е на котва

Снимка БТА/АП/ООН

На тази снимка, публикувана от Организацията на обединените нации, служител на Съвместния координационен център на ООН извършва проверка на борда на кораба за насипни товари TQ Samsun, който пътува от Одеса, Украйна, натоварен със зърно, докато е на котва в Черно море, близо до входа на Босфорския проток в Истанбул, Турция, понеделник, 17 юли 2023 г. В понеделник Русия спря пробивното споразумение от военно време, което позволяваше зърно да постъпва от Украйна в страни от Африка, Близкия изток и Азия, където гладът е нарастваща заплаха, а високите цени на хранителните продукти тласкат все повече хора към бедност.

Втора поредна нощ Русия предприе масирана въздушна атака срещу украинското пристанище Одеса, която украински служител определи като "адска" пред агенция „Ройтерс“, но властите обещават да продължат работата по износа на зърно, без да се плашат.

Атаката е била "много мощна, наистина масирана", информира в Telegram Серхий Братчук, говорител на военната администрация в Одеса. "Беше адска нощ", каза той и добави, че по-късно ще бъдат дадени подробности за щетите и жертвите.

Одеса е едно от основните украински пристанища за износ на зърно. Русия го атакува след взрива на Кримския мост, а властите в страната агресор обясняват, че това са „ответни действия“.

Мостът свързва Русия с Кримския полуостров. Взривът стана в понеделник. Москва обвини за него Киев.

Малко след взрива на моста Русия обяви оттеглянето си от едногодишното споразумение за износ на зърно от Черно море. Споразумението позволяваше безопасен износ на украинско зърно. Той е ключов, за да бъде избегнат рискът от световен глад.

"(Те) се опитват да сплашат целия свят, особено тези, които искат да работят за зърнения коридор ... Украйна, Турция и Организацията на обединените нации - каза Братчук. - Но аз мисля, че всички нормални, разумни хора ще погледнат и ще си кажат: „Одеса не се е страхувала, не се страхува и няма да се страхува - ние ще работим."

Малко след полунощ в сряда по-голямата част от Украйна беше подложена на тревога за въздушни нападения, а Русия нанесе удари и на други места, включително с дрон по Киев.

"Тежка нощ на въздушни нападения за цяла Украйна, особено на юг, в Одеса", заявява в канала Telegram Серхий Попко, ръководител на градската военна администрация в Киев. Той допълва че Киев е бил атакуван и по предварителна информация има щети или жертви.

Русия не коментира. Прокремълски военни блогъри заявиха, че Москва използва комбинация от ракети и безпилотни самолети, за да атакува Одеса и други региони.

Новинарската агенция РБК-Украйна съобщи, че е имало нападение и в Крим, като взривове са прозвучали на военния полигон Кринички. Няма независимо потвърждение на тази информация.

Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Пожар във военна база в Крим

Пожар избухна във военна база на Крим. Заради него бе затворена близка магистрала, предадоха световните агенции, като се позоваха на назначения от руските власти губернатор на полуострова Сергей Аксьонов. Огнената стихия се е разразила на полигона на базата в Кировски окръг на Крим и заради него е била затворена магистрала "Таврида". 

Над 2000 души от района на базата ще бъдат временно евакуирани, поясни Аксьонов.

Според канали в Телеграм, свързани с руските служби за сигурност и според украински медии в базата гори склад с боеприпаси след среднощна украинска атака.

ООН РАБОТИ ВЪРХУ ИДЕИ ЗА ИЗНОС НА ЗЪРНО

Във вторник говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че има "редица идеи, които се обсъждат", за да се подпомогне доставката на украинско и руско зърно и торове на световните пазари. Решението на Москва породи безпокойство най-вече в Африка и Азия от нарастващите цени на храните и глада.

Сделката за Черно море беше сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. с цел борба със световната продоволствена криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и блокадата на украинските пристанища. Двете държави са сред най-големите износители на зърно в света.

От своя страна Украйна "се бори за глобалната сигурност и за нашия украински фермер" и работи по варианти за спазване на ангажиментите за доставка на храни, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение във вторник.

Москва отхвърли призивите на Украйна да позволи възобновяване на корабоплаването без руско участие, като Кремъл открито заяви, че корабите, които навлизат в района без неговите гаранции, ще бъдат изложени на опасност. "Става дума за район, който е близо до военна зона", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Без съответните гаранции за сигурност там възникват определени рискове. Така че, ако нещо се официализира без участието на Русия, тези рискове трябва да се вземат предвид".

Русия заявява, че би могла да се върне към сделката за зърното, но само ако бъдат изпълнени исканията ѝ за облекчаване на правилата за собствения ѝ износ на храни и торове. Западните страни наричат това опит да се използва влияние върху доставките на храни, за да се наложи отслабване на финансовите санкции, които вече позволяват на Русия да продава храни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

19.07 2023 в 12:31

Когато и да бъде заличена тази терористична държава рашистан, все ще е късно!

345

3

Джендо Джедев

19.07 2023 в 12:09

Между рашистите и пиратите няма особена разлика...

-529

2

6екеr4о

19.07 2023 в 10:55

Повечето от половината транспортни кораби за експорт на зърнени храни са турски и режимът на Путлер размахва поредното пропагандно плашило със заканите за липса на "гаранции за сигурност", нещастници...

318

1

Valioka

19.07 2023 в 10:12

Слава Украине!!! Да подкрепим Украйна по всякакъв начин, това трябва да е приоритет на всеки един от нас!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика