Войната в Газа: Дронове раниха шестима в Египет

Иранските сухопътни войски започнаха мащабно учение

OFFNews 28 октомври 2023 в 07:10 750 0

пирамиди

Снимка БТА/АП

Египетски пирамиди

Два дрона раниха шестима души в Египет, а Израел обвини за атаката йеменските шиитски бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, обобщава Франс прес.

Първо неидентифициран дрон се разби край сграда в района на болницата в град Таба, на брега на Червено море, в североизточната част на Синай, където има пропускателен пункт с Израел. Шестима души бяха леко ранени, заяви египетски военен говорител.

Втори дрон е бил взет под прицел, докато е бил извън египетското въздушно пространство в залива на Акаба, йордански град, близо до Таба, и някои от отломките от дрона са паднали в необитаема зона в Нуейба, на Синай.

Израелската авиация заяви, че е осуетила въздушна заплаха в зоната на Червено море е прехванала вражески цели.

Лиор Хаят, говорител на израелското министерство на външните работи, обвини хусите, че са изстреляли дроновете, за да навредят на Израел.

Кадри, разпространени в местни медии, показват повредена сграда и няколко коли в Таба. Синайският полуостров граничи и с ивицата Газа, и с Израел.

По-късно днес президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси призова всички да зачитат суверенитета и позицията на Кайро в региона след вчерашните инциденти, при които два безпилотни летателни апарата се разбиха в два египетски града на брега на Червено море, предаде Ройтерс.

Египтяните трябва да се чувстват в безопасност, а армията е в състояние да защити страната, заяви Ас Сиси на изложение в столицата.

Президентът подчерта също, че Египет ще продължи да играе положителна роля в конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас" и не иска той да се разшири в регионален план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки