''Войната тепърва започва.'' Бомби валяха над Газа през нощта. Нетаняху се закани да унищожи Хамас

Лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия заедно заявиха подкрепата си за Израел

OFFNews 10 октомври 2023 в 07:37 8711 3

Снимка Getty Images/Архив

Експлозии в небето над град Газа в Палестина тази нощ доведоха до прекъсване на електрозахранването и сериозни повреди в инфраструктурата на района, съобщи Би Би Си. 

Катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава за ожесточени бомбардировки над Газа през нощта. Израелската армия съобщи, че е атакувала над 200 точки в Ивицата газа тази нощ.

Снощи от палестинска територия изпратиха нови ракети по Израел. Последва въздушен удар по Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да унищожи Хамас и заяви, че "войната тепърва започва". Израел активира 300 000 запасняци.

Израел обяви вчера "пълна блокада" на газа - спрени са доставките на храна, вода и горива към Газа.  

В същото време "Хамас" заплаши да убие взети от Израел заложници при офанзивата на 7 октомври, ако Израел убива нейни цивилни граждани.

От събота насам в Израел са загинали поне 900 души, а най-малко 2600 са ранените. Палестинските власти съобщават за 687 убити и над 3700 ранени.

Aмерикански военни кораби се насочват към Източното Средиземноморие и самолети с боеприпаси са на път за Израел.

Лидерите на Великобритания, САЩ, Франция, Италия и Германия направиха съвместно изявление и заявиха подкрепата си за Израел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, премиерът на Италия Джоджия Мелони, премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак и президентът на САЩ Джо Байдън заявиха, че терористичните действия на Хамас нямат никакво оправдание и легитимност и трябва да бъдат всеобщо осъдени.

"Нашите страни ще подкрепят Израел в усилията му да защити себе си и своя народ от подобни зверства. Това не е момент, в който която и да е враждебна на Израел страна да се възползва от тези нападения, за да търси изгода", пише в общото изявление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

4

Д-р Мазникуров

11.10 2023 в 09:21

Спиртен **********, ако знаеш как адски ме мързеше да се LOG-вам, ама само за да ти сложа и аз минус, го направих :) ! Това е, скапан съм от работа, та други глупости няма да пиша сега. Ами трябва да си поласкан все пак, придава ти се и ти се отделя много по-голямо внимание от това което всъщност ти се полага :)!

345

3

Джендо Джедев

10.10 2023 в 14:37

Обаче е много умилително как мурзилките шляпат на Спиртака 10-ки след като коментарът му е скрит... :D

345

2

Джендо Джедев

10.10 2023 в 08:55

Спиртак, нещо не ти се разбира. Дай пак, батенце! ;)

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки