Войната носи катастрофален глад, дълговете на страните ще са криза в кризата

OFFNews 21 април 2022 в 09:23 4542 0

Дейвид Малпас

Снимка Getty Images

Дейвид Малпас

Идва "човешка катастрофа" от глад, свързана с руската инвазия в Украйна, предупреди президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред Би Би Си.

Рекордното повишаване на цените тласка милиони хора към бедност и недостиг на питателна храна, смята той.

"Това е човешка катастрофа, което означава, че храненето се влошава. Но след това се превръща и в политическо предизвикателство за правителствата, които не могат да направят нищо по въпроса - те не са го предизвикали, а виждат, че цените се покачват", каза той в интервю за икономическия редактор на Би Би Си Фейсал Ислам.

Световната банка изчислява, че може да има "огромно" увеличение на цените на хранителните продукти с 37%. "Това се отразява на храните от всякакъв вид - масла, зърнени култури - и след това се отразява на други култури, царевични култури, защото те поскъпват, когато пшеницата поскъпва", обясни той.

Необходимо е да се постави акцент върху увеличаването на доставките на торове и храни в целия свят, наред с целевата помощ за най-бедните.

Според него, подобно на пандемията от COVID-19, продоволствената криза ще засегне най-тежко най-бедните хора в света, защото те "ще ядат по-малко и ще имат по-малко пари за всичко останало, например за училище".

Световните запаси от храна са големи по исторически стандарти и в света има достатъчно храна, за да се нахранят всички, но ще трябва да се въведе процес, за да се доставят храните на най-нуждаещите се.

Ръководителят на Световната банка също така изрази опасения от настъпване на "криза в кризата", произтичаща от неспособността на развиващите се страни да обслужват големите си пандемични дългове на фона на нарастващите цени на храните и енергията.

"До 60 % от най-бедните страни в момента са или в затруднено положение по отношение на дълга, или са изложени на висок риск да изпаднат в затруднено положение по отношение на дълга", каза той.

Той посъветва страните, особено тези с неустойчив дълг, да предприемат своевременни действия за изготвяне на стратегии за намаляване на дълговата тежест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews