Войната, ден 5-и: Цяла нощ Русия обстрелва Чернигов, взривове преди изгрев и в Киев (галерия)

Храна, вода, играчки за децата и предложения за подслон - така приемат бежанците на молдовската граница с Украйна

OFFNews 28 февруари 2022 в 08:01 6418 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Цяла нощ Русия обстрелва северния украински град Чернигов, съобщиха украинските власти. Обстрелът е започна 2 часа след полунощ местно време. Според държавната агенция за извънредни ситуации ракета е ударила жилищна сграда, в която се помещава детска градина и е избухнал пожар. Била е поразена е пететажна жилищна сграда. Жена е леко ранена.

Преди изгрев слънце взривове се чуваха и в столицата Киев и втория по големина град Харков.

Президентът Володимир Зеленски предупреди, че следващите 24 часа - петият ден от руската инвазия - ще бъдат "критични" за Украйна.

Междувременно курсът на руската валута, рублата, се срина с 30% спрямо долара заради суровите санкции, наложени от Запада. Според УНИАН спадът е с 40 на сто. Новият рекорден спад идва, след като някои от банките в Русия бяха изключени от международната система за плащания Swift. Прекъсването на руския достъп до системата Swift е най-суровата мярка, налагана досега на Москва заради конфликта в Украйна. Активите на руската централна банка също ще бъдат замразени, ограничавайки възможността на страната да има достъп до задграничните си резерви.

Европейският съюз предприе и безпрецедентна стъпка с решението си да изпрати военни части в Украйна срещу руската агресия. Освен това целият Съюз затвори въздушното си пространство за руски самолети и забрани руските държавни медии RT и "Спутник".

Граждани на страни членки на ЕС показаха трогваща съпричастност към украинския народ. Още на границите в Молдова и Румъния готови да подслонят бежанци чакат с табели с надписи колко човека и за колко дни могат да подслонят, предлагат храна, вода, транспорт на избягалите от войната основно жени и деца, за които хората носят и играчки. Снимки от граничен пункт "Паланка" публикува тази нощ БТА (вижте галерията). Мъжете остават в Украйна. Там е обявена пълна мобилизация.

Върховният комисариат на бежанците към ООН съобщава, че около 368 000 души са избягали от Украйна в съседни страни поради руската инвазия. Приблизително 150 000 от тях са стигнали до Полша.

Днес предстои ООН да проведе извънредна специална сесия, включваща всички 193 членуващи страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

Московската фондова борса няма да започне да търгува най-малко до 15:00 местно време, като съобщението ще бъде направено в 13:00 местно време.

Банкрут ли чух?
 
X

Да помогнем на украинските деца!