Военното крило на Хамас отложи размяната на заложници

Израел се готви да поднови ударите веднага сред изтичане на срока за спиране на огъня

OFFNews 25 ноември 2023 в 18:58 4650 0

Израел

Снимка БТА/АП

Израелски войници обработват минометни снаряди близо до границата между Израел и Газа.

Взаимно изключващи се съобщения съпътстват втората размяна на заложници. Военното крило на "Хамас обяви, че е решило да отложи освобождаването на втората група заложници, докато официален представител на групировката заявява пред АФП, че освобождаването вече е в ход, съобщи The Times of Israel.

Малко по-късно обаче стана ясно, че действително освобождаването на затворници и заложници е прекратено засега.

След обед днес се очакваше 14 израелски заложници да бъдат освободени във втората фаза на споразумението за примирие между Израел и "Хамас", съобщи по-рано телевизия Си Ен Ен. В замяна Израел трябваше да освободи 42 палестински затворници. Си Ен Ен подчертава, че това число съвпада със съобщението на Израелската затворническа служба, че 42 затворници ще бъдат освободени в събота, съгласно сделката, при която на всеки трима затворници се освобождава по един пленник. трябваше

Военното крило обаче твърди, че отлага освобождаването, "докато окупаторите не спазят условията на споразумението, свързани с влизането на камиони с помощи в северната част на Ивицата Газа, и поради неспазване на договорените стандарти за освобождаване на затворници".

Израел е допуснал 200 камиона в ивицата, както е по споразумение, и израелската военна връзка COGAT с палестинците обяви по-рано, че 50 от тези камиони са достигнали северната част на Газа.

По-рано високопоставеният служител на "Хамас" Тахер ал-Ноно посочи пред "Ал Джазира", че Израел не се е придържал и към условията по отношение на освобождаването на палестинските затворници, които "Хамас" е настоявал да бъдат пуснати в различен ред от този, който Израел е изпълнил.

Но преди няколко минути източник от "Хамас" съобщи на АФП, че предаването на втората група заложници на Червения кръст е започнало.

"Бригадите "Езедин ал Касам" са започнали предаването на втората група израелски затворници на Червения кръст в (южния град) Хан Юнис. Те са 14 души", казва източникът.

Има съобщения за активност на противовъздушната отбрана и експлозии над най-южния израелски град Ейлат.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се виждат две ракети-прехващачи, които прелитат над района.

В Ейлат не са прозвучали сирени, а ЦАХАЛ все още не е коментирал инцидента.

През последните седмици подкрепяните от Иран хути в Йемен изстреляха няколко балистични ракети и безпилотни самолети към града, като всички те бяха прихванати или не попаднаха в целта. Подкрепяна от Иран групировка в Сирия също изстреля безпилотни летателни апарати към Ейлат, като по-рано този месец удари училище.

Старши съветникът на лидера на "Хамас" в чужбина Исмаил Хания твърди, че Израел е нарушил условията на временното прекратяване на огъня в изявление, направено часове преди очевидното забавяне на освобождаването на втората група заложници.

Тахер ал-Ноно казва пред "Ал Джазира", че Израел не е спазил клаузите за влизането на камиони с хуманитарна помощ в Газа, особено по отношение на разпределянето на помощта в северната част на ивицата, където сраженията са най-интензивни.

Ноно също така твърди, че Израел не се е придържал и към условията за освобождаването на палестинските затворници, които "Хамас" е настоявал да бъдат освободени в различен ред от този, който Израел е изпълнил.

Високопоставен служител на "Хамас" изтъкна, че ЦАХАЛ е нарушил споразумението, като е стрелял по жители на Газа, които са се опитвали да се върнат в северната част на Газа, което е довело до смъртта на двама палестинци. Израел твърди, че клауза от споразумението включва такава, която забранява на палестинците да се връщат в северната част на Газа, където все още действат ЦАХАЛ.

От своя страна "Хамас" също пренебрегва някои условия на сделката, признава Ноно, като посочва освобождаването вчера от терористичната групировка на 11 тайландски и филипински граждани, които бяха брутално взети за заложници по време на клането на 7 октомври. Смята се, че освобождаването на тези заложници е било договорено в преки преговори между Тайланд и Иран и те не са били част от сделката, която Израел договори с Катар.

Началникът на щаба на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви заяви, че военните ще подновят ударите в ивицата Газа веднага след времето, за което е прекратен огънят.

Халеви казва, че прекратяването на огъня и сделката за заложниците нямаше да се случат без натиска на ЦАХАЛ върху "Хамас".

"Не възнамеряваме, не искаме и не сме готови да прекратим тези усилия, преди да върнем всички заложници... наш морален дълг е да ги върнем", казва той.

Халеви изтъкна, че ЦАХАЛ ще използва паузата в бойните действия, за да "учи, да подготви по-добре способностите си, а също и да си почине малко".

"И веднага след края на прекратяването на огъня ще се върнем към атакуването на Газа, към маневрирането в Газа. Ще го направим, за да разединим "Хамас", а също и за да упражним голям натиск за връщане на възможно най-бързо и възможно най-много заложници, до последния от тях", допълва той.

"Ние сме длъжни да се бием, а също и да рискуваме живота си, за да могат (израелските граждани) да се върнат и да живеят в безопасност, а ние имаме заложници, които ще направим всичко, за да ги върнем у дома", добавя Халеви.

Междувременно израелското МВнР остро разкритикува службата на ООН по въпросите на жените, защото й е отнело 50 дни да коментира доказателствата за сексуално насилие, извършено по време на клането на "Хамас" на 7 октомври, и едва днес излезе с кратко изявление, в което изразява "тревога" по въпроса.

"Срещнахме се с израелски женски организации и чухме за работата на Гражданската комисия за престъпленията срещу жени и деца", пишат в Х "Жените на ООН". "Оставаме разтревожени от съобщенията за насилие, основано на пола, на 7 октомври и призоваваме за стриктно разследване, като се даде приоритет на правата, нуждите и безопасността на засегнатите", допълва офисът на ООН.

"В продължение на почти 50 дни "ООН Жени" мълчи за изнасилванията, убийствата и отвличанията на стотици израелски жени и момичета. Седем седмици по-късно единственото, което могат да съберат, е "тревога". Срамно", отговори израелското МВнР в Х.

Главният изпълнителен директор на Националния съвет на еврейските жени Шийла Кац добавя, че изявлението на "ООН Жени" "не обръща изрично внимание на сериозността на терористичната атака, включително на бруталното убийство на над 1200 души в Израел, изтезанията и изнасилванията на жени, както и на нападенията срещу цивилни граждани и семейства, което е също толкова осъдително".

"Незабавното и недвусмислено признаване на тези зверства е наложително, като се има предвид грубото нарушение на международното право", добавя тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки