Военните в Киев: Трима души в Украйна с право да коментират пролетната офанзива на ВСУ

Военните поискаха пълна тишина от граждани, експерти и журналисти по темата за бъдещото контранастъпление

OFFNews 25 март 2023 в 19:58 5701 2

Снимка ВСУ

Призивът за мълчание подсилва спекулациите, че офанзивата може да започне всеки момент.

Трима души в Украйна имат могат да дават изявления по повод на бъдеща контранастъпателна операция на ВСУ, всички останали могат само да ги цитират, обяви заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр. Тримата са президентът, министърът на отбраната и главнокомандващият (началникът на генералния щаб).

Министерството на отбраната в Киев препоръча на украинците да не обсъждат контранастъплението на ВСУ. От военното ведомство призоваха в събота да не се задават въпроси на тази тема на експертите в телевизионните студиа и да не се пишат статуси по този въпрос в интернет.

„Добре, че никой публично не обсъждаше контранастъплението в Харковска област преди началото му. И зоната на бойните действия беше напълно затворена за всички, освен за военните. Тогава беше реализирана най-успешната операция по време на пълномащабното нашествие по отношение на интензивността на освобождаването на нашите територии. Мълчанието позволи на военните да спечелят време и да си свършат работата“, заяви Маляр.

„Имаме един стратегически план - да освободим всички наши територии. А подробностите са военна тайна. Те се оповестяват от тримата гореизброени лица, когато има такава военна задача. Защото информацията също е оръжие и ние също воюваме с нея“, допълни в канала си в Телеграм заместник-министърът на отбраната.

В момента има разнобой в изявленията на украински и на западни източници, политици и военни дейци в САЩ и Западна Европа от доста време коментират, че контранастъпателната операция може да започне всеки момент в края на март и началото на април. В същото време в събота излезе интервю на президента Володимир Зеленски, в което той казва, че Украйна не е готова за настъпление. По всичко изглежда, че Киев влиза в режим на оперативна тишина, което само подсилва спекулациите, че пролетната офанзива може да започне всеки момент.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -529

    5

    6екеr4о

    27.03 2023 в 09:47

    Майката си трака, война е!
    Кървава, безмилостна и най-важтото: безсмислена!
    Никоя няма полза от нея, само Путлер ще остане в историята, като кръвожаден, проскубан сатрап, безкрайно тероризиран от собствената си мания за величие...

    1047

    1

    danvan

    25.03 2023 в 22:32

    Орките ще бъдат изненадани изодзадзе :)
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх