Военкор: Украинската 110-а бригада извърши подвиг, унищожи три руски при Авдийвка

За да не пеем за Авдийвската крепост, така както пяхме за Бахмутската отбраната трябва да бъде усилена, категоричен е Юрий Бутусов

Юрий Бутусов 18 октомври 2023 в 10:59 4825 0

Авдийвка
Авдийвка.

Три руски бригади срещу една и украинска - 110-а механизирана бригада извърши истински подвиг в битката за Авдийвка.

Градът е щурмуван от 114-та, 15-а, 21-ва мотострелкови бригади, подсилени от специални части на 1-ви армейски корпус на руските въоръжени сили. 30-та мотострелкова бригада е съсредоточена в резерв. Те са подкрепени от артилерия и самолети с големи количества боеприпаси. Противникът атакува Авдиевка едновременно от юг и север.

В това направление противникът създаде превъзходство 3-4 пъти в числеността на личния състав, както и превъзходство в бронетехниката, артилерията и авиацията.

От 1 до 9 октомври руснаците, използвайки 114-та бригада, провеждаха разузнаване със сила. На 10 октомври започна нападението на Авдийвка. Атаката на главните сили имаше за цел да покрие града от север в посока Красногоривка до селата Степно и Бердичи. Именно в северните покрайнини на Авдийвка се намират вече прочутите и в руските Телеграм канали „Авдийвските бунища“.

От 10 до 14 октомври руските войски извършваха непрекъснати щурмови операции денем и нощем, като същевременно въвеждаха значителни сили в битка - нашите отделни взводни опорни пунктове атакуваха колони от до 30 бронирани машини с десантни войски.

Но изключителен военен подвиг за Украйна извърши 110-та механизирана бригада, защитаваща Авдийвка. 110-та бригада, подсилена от 2-ри батальон на президентската бригада и няколко специални сили, показа висока боеспособност и беше добре подготвена за руската атака.

Под атака на три руски бригади едновременно и под ураган от артилерийски обстрел нашите войски като цяло държаха първата линия на отбрана. На 15 октомври врагът беше принуден да спре, за да се прегрупира, тъй като нямаше пехота.

Около Авдийвка за четири дни бяха унищожени и повредени 135 бронирани машини. 135 – с координати, има ги на видео. Представете си мащаба на атаката и високата боеспособност на 110-та бригада и силите към нея.

Една предна позиция, която руснаците превзеха, им струваше три щурмови батальона. Бяха принудени да се прегрупират.

Разузнавателният батальон на 114-та бригада на руските въоръжени сили атакува директно „Авдийвските бунища“. Щурмовата група успя да се изкачи на върха на височина 40 метра, но всички си останаха там.

За съжаление, украинските части също претърпяха сериозни загуби. Но нашите войски поддържат ефективен контрол и морал, държат основната отбранителна линия и продължават да унищожават врага.

Руското командване планира нов щурм и попълване на разбитите части, необходими са и допълнителни сили. За да не се налага по-късно да пеем за „Авдийвската крепост“, както пяхме за Бахмутската крепост, трябва да разрешим кризата като укрепим ефективната си отбрана своевременно.

Гражданското общество вече може да помогне на героите от 110-та механизирана бригада - имаме нужда от дронове, особено нощни дронове с термокамери, имаме нужда от FPV дронове, антени за управление на дронове. Всичко това е необходимо спешно. Моята фондация сега прехвърля партида от такова оборудване в Авдийвка, но е необходимо много повече.

Надявам се гарнизонът да бъде подсилен с резерви и боеприпаси.

Авдийвка е от стратегическо значение за целия ни фронт в Донбас, този голям украински град трябва да бъде надеждно защитен.

Б. ред. - Юрий Бутусов е главен редактор на украинското издание Цензор.нет и военен кореспондент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика