Военен трибунал осъди руснак на 12 години затвор за подпалване на военно окръжие

OFFNews 31 януари 2023 в 11:56 2299 0

Снимка

Площта на пожара е 1 квадратен метър, изгоряла е входната врата на военното окръжие.

Централният окръжен военен съд със седалище в Екатеринбург осъди на 12 години строг затвор жителя на Нижневартовск Владислав Борисенко, който беше признат за виновен по делото за палеж на военно окръжие (военкомат), съобщи ТАСС. Борисенко беше обвинен в извършване на терористичен акт след предварителен сговор (параграф "а" на част 2 на член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Военният трибунал е проявил снизхождение, тъй като по време на съдебните прения прокурорът искаше за Борисов 13 години затвор.

Казусът с Владислв Борисенко е интересен предвид преквалификацията на първоначално повдигнатите обвинения и намерението на Москва да наказва безпощадно като за тероризъм превърналите се в епидемия след нахлуването в Украйна палежи на военкомати на територията на цялата Руска федерация.

Съпроцесник на Борисенко беше и друг участник в палежа – Василий Гаврилишин. Първоначално мъжете бяха обвинени в увреждане на имущество (част 2 от член 167 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и хулиганство (член 213 от Наказателния кодекс на Руската федерация), но през декември обвиненията им бяха преквалифицирани в много по тежки – за терористично нападение. Делата на Гаврилишин и Борисенко бяха разделени в две отделни производства и първи за палежа е осъден Борисенко.

Военното управление в Нижневартовск беше опожарено в нощта на 4 май 2022 г. Според видеозаписите нападателите са хвърлили два коктейла Молотов срещу сградата. Едната бутилка загаснала, а втората е подпалила дървената ламперия на входа на военната служба.

От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че пожарът е с площ 1 квадратен метър и няма пострадали. На мястото беше намерен още един неизползван коктейл Молотов. Заподозрените за палеж бяха арестувани в средата на май. Имената им тогава не бяха съобщени.

В Русия от началото на пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна са направени опити за опожаряване на повече от 50 военни окръжия, включително в Рязанска, Воронежска, Омска, Ростовска, Московска, Ивановска области. и Мордовия. В няколко региона са образувани наказателни дела.

Генералният щаб на Русия заяви , че случаите на палежи на военни служби ще се считат за терористични атаки и ще се наказват с до 15 години затвор, а военният трибунал привежда в изпълнение насоките от генщаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови