Рохингите се завръщат в Мианмар

OFFNews 19 декември 2017 в 14:48 4570 1

Мианмар и Бангладеш създадоха днес съвместна работна група, която да надзирава репатрирането на мюсюлманите рохинги, избягали от насилието в Мианмар, предаде Асошиейтед прес.

Подписано в Дака споразумение предвижда 30-членната работна група да подготви процедури за започване на доброволно връщане, преселване и реинтеграция на рохингските бежанци. Началото на тяхното връщане в родината обаче вероятно ще се забави.

Над 630 000 рохинги избягаха в Бангладеш, откакто армията на Мианмар предприе сурови мерки през август, след като въоръжена групировка извърши нападения срещу полицейски постове.

Двете страни се споразумяха миналия месец репатрирането да започне около 21 януари, но представител на бангладешкото външно министерство, присъствал на днешната среща, каза, че то ще се забави с няколко седмици.

Правозащитни организации предупреждават, че рохингите може да продължат да бъдат подложени на насилие, ако бъдат върнати.

Европейският съюз призова Мианмар да освободи "колкото е възможно по-скоро" двама репортери на Ройтерс, арестувани миналата седмица, посочва осведомителната агенция.

"Арестуването наскоро в Янгон на двама журналисти, работещи за информационна агенция Ройтерс, е повод за истинско безпокойство", каза говорителка на външнополитическата служба на ЕС.

Журналистите бяха арестувани, след като бяха поканени на вечеря с полицейски служители в околностите на Янгон.
Според полицията репортерите са били "арестувани за притежаване на важни и тайни държавни документи, свързани с щата Ракхайн и силите за сигурност".

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!