Военен кореспондент от фронта: Харковска област е под пълен украински контрол, ВСУ превзе Дудчани

OFFNews 04 октомври 2022 в 12:12 4984 2

След достигането на границите на областта украинският марш е продължил към Херсонска област с превземането на Дудчани.

Снимка Майкъл Маккей

След достигането на границите на областта украинският марш е продължил към Херсонска област с превземането на Дудчани.

Украйна си е върнала пълния контрол над окупираната Харковска област, съобщи военният кореспондент на полската телевизия Polsat News Матеуш Лаховски, който е на терен по фронтовата линия. По думите му, украинската армия не спира до границите на областта, бойците й са превзели населения пункт Дудчани, който се намира на десния бряг на Днепър в Херсонска област.

Информацията на Лаховски се потвърждава от военния анализатор от Канада Майкъл Маккей. „Според информацията, с която разполагам цялата Харковска област вече е под украински контрол.“ – написа в Туитър кореспондентът на полската телевизия, като допълни, че данните са потвърдени от три източника – един публичен и два лични.

„Въоръжените сили на Украйна овладяха Дудчани в Бериславски район на Херсонска област. Позицията на руските фашисти на десния бряг на река Днепър е неспасяема за нашествениците.“ – заяви от своя страна Маккей.

Успоредно с това Ройтерс нарече последните успехи на ВСУ „най-големият прелом на юг от началото на войната“. Украински представители обявиха освобождението на редица населени места по течението на стратегическата река Днепър. Допълнително властите съобщават, че руснаците са се оттеглили от Осокирвка, Михайливка, Черешенивка и Золота Балка.

Руският отговор на украинските успехи на бойното поле са засилените атаки срещу Харков. През изминалата нощ руската армия е осъществила ракетни атаки, поразявайки обекти в жилищните райони Холоднохирски и Новобаварски. В резултат на атаката се съобщава за една загинала жена на 46 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

04.10 2022 в 13:23

Браво, но все пак Харковска област не граничи с Херсонска, а така излиза от статията. От Харковска сега влизат в Луганска област, тоест "нападат" Русия в най-новите й граници!

3189

1

Гроздан

04.10 2022 в 13:12

Бой по смрадливите орки! Слава на Украйна!