Внесоха знамето на ЕС във Върховната Рада на Украйна

Красимир Крумов 01 юли 2022 в 12:33 1939 0

Знамето на ЕС беше внесено в заседателната зала на Радата от трима гвардейци.

Снимка УКРИНФОРМ

Знамето на ЕС беше внесено в заседателната зала на Радата от трима гвардейци.

Под аплодисментите на народните депутати знамето на Европейския съюз беше внесено в заседателната зала на Върховната рада като знак, че страната вече е кандидат-член в Евросъюза, съобщи Укринфо. Това стана в тържествена обстановка в присъствието на президента Володимир Зеленски, а синият флаг беше внесен от трима военни в униформи на Националната гвардия.

Първи за символичния акт съобщи в профила си в Туитър ръководителят на делегацията на ЕС в Киев Мати Маасикас:

„Трогващо до сълзи – знамето на ЕС беше внесено в заседателната зала на украинския парламент. Да го оставим там“, написа той в коментар към видеото от историческия момент.

Исторически момент нарече внасянето на символа на Европейския съюз и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук. „Исторически момент! Отсега нататък знамето на Европейския съюз ще бъде в стените на украинския парламент. Това беше моята мечта. Тя се сбъдна. И ще добавя: Знамето на ЕС подхожда на Върховната Рада както по цвят, така и по смисъл.“ – отбеляза в Туитър спикерът на парламента.

„До статуса на кандидат вървяхме 115 дни, а пътят ни към членството не бива да трае десетилетия. Трябва да преодолеем този път възможно най-бързо. От нас зависи. Ние трябва да свършим идеално нашата част от работата, за да дадем възможност на нашите приятели в ЕС да вземат бързо и консолидирано още едно историческо решение за нас.“ Коментира Володимир Зеленски, който съвместно с главите на парламента и правителството подписа обща декларация за постигане на пълноправно членство в Съюза.

На 23 юни държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Европейския съюз взеха решение да предоставят на войваща Украйна статута на страна-кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!