Властта в РСМ: По-добре референдум за еврочленството, отколкото избори

OFFNews 16 октомври 2023 в 10:17 1623 0

Османи

Снимка БГНЕС

Буяр Османи

Европейски фронт в Северна Македония съществува, държавата никога не е била поляризирана на такава плоскост и вместо избори, е по-добре да се направи референдум за това дали гражданите са "за" или "против" ЕС, защото това е същинският въпрос.

Това обяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за ТВ 21.

Според него сега държавата трябва да се фокусира върху промените в конституцията, които ще ѝ позволят да продължи по пътя към еврочленството си, а надеждата му е в промяната на разбирането на гражданите за европейските процеси и рационалното отношение към промените в конституцията.

"Колкото повече европейската идея идва към Балканите, толкова повече гражданите ще я почувстват. Европейската вълна, която ще дойде на Балканите, ще обхване гражданите на Северна Македония и ще елимнира антиевропейските политици, които се опитват да ѝ попречат. Това ще промени динамиката в държавата", заяви Османи, цитиран от БТА.

Той повтори тезата си, че има опасност Северна Македония да остане в групата на страните от Западните Балкани с отворени въпроси, към което води неразумната политика на опозицията.

"ЕС не може да отправи послание към Украйна, без да даде възможност на Западните Балкани, защото ще бъде загубено доверието в него. Регионът ще бъде разделен на две групи: държави с отворени проблеми, които формално не могат да получат шанс за бърза процедура на преговори, и държави, които ще могат да използват бързата лента за присъединяване. В момента Северна Македония, Албания и Черна гора са във втора група, а Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово са в първа група заради отворените въпроси. Възможно е да влезем в групата на страните с отворени въпроси (...). ЕС ще ни каже да решим въпроса с България, както Сърбия ще трябва да реши проблема с Косово, или Косово със Сърбия, или Босна и Херцеговина с Република Сръбска... ние влизаме в тази група. Такава услуга прави на държавата тази неразумна политика на опозицията", изтъкна Османи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика