Властите в Мариупол: Насила отвеждат десетки хиляди в лагери, после - в Сахалин

Ангел Марковски 24 март 2022 в 19:01 7703 0

Снимка Getty Images

Властите на Мариупол съобщават, че руските военни принудително извеждат хиляди жители на града във "филтриращи лагери" в Русия, съобщи телевизия "Настоящее время". Според градския съвет на Мариупол те извеждат предимно жителите на левия бряг на града, което е в източната част на Мариупол.

"Общо около 15 хил. жители на Мариупол са били незаконно депортирани. Това е около половината от всички жители, които все още живеят в квартал Левобережний", се казва в доклада.

Хората са принуждавани "под формата на ултиматум" да се качват в автобуси, отнемат им се паспортите и други украински документи, след което се отвеждат във "филтриционни лагери", откъдето се разпределят в различни региони на Русия, твърдят градските власти. По данни на градския съвет общо около 6000 души вече са били откарани в Русия.

В същия ден украинското военно разузнаване съобщи, че разполага с информация за създаването на филтрационен лагер в Докучаевск в Донецка област, територия контролирана от проруските сепаратисти. Според представители на украинското министерство на отбраната там масово се транспортират цивилни лица и се конфискуват документите им, а хората в лагера са "наети" от руската Федерална служба за сигурност. Според министерството хората от лагера се транспортират до Руската федерация, по-специално до Таганрог (Ростовска област) и Краснодарския край, а след това до икономически изостанали райони на Руската федерация.

"Като крайна дестинация са посочени редица северни региони, по-специално Сахалин. На украинците се "предлага" официална работа чрез центровете за заетост. На тези, които приемат, се издават документи, които им забраняват да напускат руските региони в продължение на две години", се казва в изявление на украинското министерство на отбраната. Тази информация все още не е потвърдена от независими експерти, уточнява телевизията.

Мариупол, украински град на Азовското крайбрежие, е под блокада от седмици. Непрекъснатите бомбардировки на Русия са довели огромни  разрушения, не функционират комуникациите, отоплението, електричеството, има недостиг на храна. В града има хуманитарна катастрофа.

Превземането на Мариупол изглежда е от голяма важност за руската армия, тъй като ще може да блокира крайбрежието на Азовско море и да свърже военните сили в Източна Украйна с войските от Крим - създавайки "сухопътен коридор".

Украинските власти се опитват да договорят хуманитарни коридори, по които хората да стигнат до по-безопасни части на Украйна, но по време на преминаването на тези коридори хората са подложени на постоянен обстрел.

Вместо това руските военни обявиха, че едностранно отварят хуманитарен коридор към Руската федерация. Държавните медии показват хора, които наричат бежанци от Мариупол: на тези кадри обикновено се виждат хора, които разказват за предполагаеми зверства от страна на украинските военни. Хората успяващи да избягат от руснаците в други региони на Украйна, както и журналистите, които са работили там, не съобщават за такива данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки