Властите в Австралия: Дъждът носи успокоение, но се очаква пламъците да се възобновят

OFFNews 07 януари 2020 в 09:40 2367 0

Снимка twitter

Дъжд падна в опустошените от пожар части на Австралия, вследствие на което температурите паднаха - но властите предупредиха, че пламъците отново ще се възобновят, съобщи Би Би Си. 

Дъжд заваля по източния бряг - от Сидни до Мелбърн, както и в някои части на Нов Южен Уелс.

Властите на Австралия заявиха, че до петък се очаква температурите да започнат да се покачват отново.

Големите пожари във Виктория и Нов Южен Уелс могат да се "срещнат" и това да доведе до огромен пожар. 

"Няма място за бездействие и пасивност", предупреди в понеделник щатския премиер на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян.

Замърсяването на въздуха остава много голямо. Отделът по метеорология на Виктория предупреди, че видимостта в Мелбърн е под 1 км, както и в много части на града и околностите му.

Застрахователните компании в Австралия заявиха, че са постъпили около 9 хил. искове на стойност около 700 млн. австралийски долара за щети от пожарите.

25 души са загинали от началото на пожарите, които започнаха през септември, а близо 2000 домове са разрушени.

Горските пожари в Австралия, възникнали заради рекордните засушавания, са причинили смъртта на стотици милиони животни в южната и източната част на страната. Според проф. Крис Дикман, еколог от университета в Сидни, около 800 млн. животни са загинали от пламъците в Нов Южен Уелс, където пожарите опустошиха площ от 5 млн. хектара, съобщава американският новинарски сайт Вокс. В щата Виктория са изгорели над 1 млн. хектара горски площи и са загинали около 500 млн. животни, сред които и представители на застрашени видове. На места са били унищожени цели популации, десетки хиляди коали са загубили живота си в огъня.

Стотици доброволци от целия свят плетат защитни одеяла, изработват къщички и торбички за останалите без подслон и пострадали от пожарите в Австралия животни.

Дарения пристигат от Съединените щати, Великобритания, Хонконг, Франция и Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови