Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Власт и опозиция в Скопие не могат да се разберат за правата на македонските българи

OFFNews 07 юни 2023 в 18:36 1919 0

Християн Мицкоски и Димитър Ковачевски

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Християн Мицкоски и Димитър Ковачевски

Управляващите и опозицията в Скопие все още не могат да разберат по ключовия въпрос за вписването на българите в македонската конституция. Това стана ясно след днешната лидерска среща на премиера Димитър Ковачевски и председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Конституционни промени под български диктат, по този начин, при тези обстоятелства, ние няма да подкрепим, каза след срещата Мицкоски.

Премиерът Ковачевски е предложил депутатите от управляващото мнозинство и тези от опозицията, без които е невъзможно да се постигнат необходимите за промяна на конституцията 80 гласа в парламента, заедно да гласуват промените. За да има компромис, на ВМРО-ДПМНЕ е предложено и да влезе в правителството, като управляващият Социалдемократически съюз освободи за тях половината от своите министерски постове.

Християн Мицкоски обаче е поставил две неприемливи за СДСМ условия: 1) ВМРО-ДПМНЕ може да влезе в правителство със СДСМ и другите партии, но без участие в това правителство на Демократичния съюз за интеграция - най-голямата албанска партия в Северна Македония; 2) конституционните промени да влязат в сила в деня, в който започне ратификацията на протокола за присъединяване на Северна Македония към ЕС от парламентите на 27-те страни членки - това е нарушение на преговорната рамка; 

Лидерската среща ясно показва, че в момента няма мнозинство от две трети в парламента и че трябва възможно най-бързо да се отиде на предсрочни парламентарни избори, за да могат гражданите да получат правителство, което заслужават, а не правителство, което не представлява техните интереси, заяви Мицкоски, цитиран от БТА.

Политическата криза в Северна Македония става още по-заплетена и предвид намерението на управляващия СДСМ конституционните промени да бъдат внесени за разглеждане в парламента до десетина дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews