Quantcast

Високопоставен военен командир на "Хизбула" убит в Сирия

OFFNews Последна промяна на 13 май 2016 в 10:20 1725 3

Високопоставеният командир на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Мустафа Бадредин е бил убит в Сирия, предават световни медии.

От "Хизбула" съобщават, че 55-годишният Бадредин е загинал при експлозия във военна база край сирийската столица Дамаск и все още разследват причината. От ливанската телевизия "Ал Майдин" обвиниха Израел, които нееднократно са удряли бази на групировката от началото на конфликта през 2011 г. Засега няма коментар от Тел Авив. 

Това е четвъртата високопоставена фигура от ръководената от Хасан Насрала организация, убита от 2015 г. насам.

Мустафа Бадредин има ключова роля в редиците на "Хизбула". В Сирия той координира връзките с президента Башар Асад. Според американското министерство на финансите Бадредин отговаря за военните действия в страната от началото на гражданската война там. 

Убитият е осъден на доживотен затвор в Кувейт през 1986 г. заради атаки над посолствата на САЩ и Франция, както и на летище, но успява да избяга от затвора след инвазията на Садам Хюсейн през 1990 г. По-късно е сред четиримата издирвани за убийството на ливанският премиер Рафик ал Харири през 2005 г.