Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Високопоставен представител на НАТО: Войната в Украйна ще продължи и през 2023

Красимир Крумов, Брюксел 22 ноември 2022 в 12:11 5726 16

Снимка

Щаб-квартирата на НАТО в Брюксел

„Ако говорим за времевата рамка, войната ще продължава и през 2023 година. Не мога да кажа, дали ще продължи и през 2024 година. Нямам вълшебно кълбо, но със сигурност мога да кажа, че в момента няма индикации, че това ще спре през зимата.“ Това заяви пред български журналисти в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел високопоставен представител на НАТО.

Очакваме руснаците да консолидират и прегрупират отбранителните си сили. Напролет те ще активизират дейността си и ще сглобят нови мобилизационни формирования от запасняци, които в момента преминават през обучение. Трябва да е ясно, че войната ще продължи и през 2023 година“, акцентира източникът от централата на Пакта.

Анализът на НАТО към момента показва, че ВСУ все още продължават да използват момента, но темпото спада и действията на украинската армия вече не са толкова офанзивни и се ограничават до Запрожието, Харков и Бахмут, където се опитват да използват момента и да не позволят на руснаците и на „Вагнер“ да напредват. За ВСУ е важно да запазят инерцията и да получат необходимата подкрепа, защото, ако не бъдат подкрепени, те няма да са в добра позиция. За разлика от Русия, която след консолидацията ще е способна да спре украинските атаки. Това, според представителя на пакта, е картината, която трябва да има предвид Западът и съюзническите сили.

В Северноатлантическия пакт внимателно следят ситуацията на цивилното население в Украйна, което е подложено на лишения и атаки. Русия унищожи голяма част от критичната инфраструктура, не само електрическата, но и тази, свързана с отоплението, с ТЕЦ-овете, които в Украйна са общински предприятия и осигуряват топлината за домакинствата. И, ако украинците имат повече възможности за възстановяване на електрическата инфраструктура след руските атаки, то излизането на един ТЕЦ, който не е с военно предназначение, от строя оставя цивилното население на студено. Въпреки, че част от хората ще напуснат градовете, в които живеят, очакванията са, че по-голямата част от цивилните ще останат в Украйна.

Ескалацията, на която сме свидетели в момента ще продължи и през следващите седмици, като Русия ще използва интензивен обстрел на украинска територия в дълбочина с ракети и дронове от Иран, смятат анализаторите на пакта в Брюксел.

„В Украйна Русия излезе от нормалните доктрини, тактики и процедури, защото говореше за специална военна операция без обявяване на война и с намерение да постигне целите си за 3 дни. В крайна сметка нямат бригади, нямат дивизии, няма ги съответните структури. Четиризвездни генерали ръководят батальони, единични формации, защото си мислеха, че това е работа за три дни. Липсваше синхроницация, взаимодействие между ВВС, сухопътните войски и флота. Сега може да се каже, че са малко по-добре. Има промяна в логистиката, но не виждаме да идват дивизии, бригади, обучени и готови да се бият, да воюват части“, коментира висопоставеният източник на пакта.

Очакванията са, че Русия ще консолидира и прегрупира силите си, като ще се опита да състави нови формирования от мобилизирани и обучени резервисти. Времето й за това, обаче, са ограничени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

14

Джендо Джедев

22.11 2022 в 20:52

Еврак,

Интересно що Сталин продължиха да го помпат и след като почна да се лее американска кръв в Европа... ;) Тезата ти издиша.
Ама ако се беше предал нямаше да продължи войната толкова дълго, що не е направил както съветваш Зеленски да направи? М? :D
А "Киев за три дни" си беше мокрия сън на рашистите още от самото начало, даже и десантчици пратиха. Ама малко ги отстреляха... :D Или сигурно са ги пратили само на разходка? Даже и мурзилките лаехте как Украйна ще падне за нула време. Ама... все идет по плану! :D

210

13

Merc

22.11 2022 в 20:12

Лунатиче , не знам колко от Украина е срината , но ДУХЪТ не им е сринат.
А за рашастанските солдати , дето торят степите на Украйна , на Путлер не му пука. Я кажи колко станаха ?
За един приятел питам...
Пък и съдбата на Оркостан е решена в глобален аспект вече.
Никой не ги брои за живи , камо ли смехотворната им армия , която за ОСМИ месец отстъпва ПЕТИ път.
А щяха , да стигат Берлин ....
Сега водят "ожесточени боеве" за някоя ферма около Бахмут.
И то от 8 месеца с подавяващо превъзходство в жива сила и техника..

А това е снимка на унищожени мужици при Бахмут.

https://t.me/MarkFeygin/2829

Да пратят още !

210

10

Merc

22.11 2022 в 19:27

Щом само 18 доставени от САЩ HIMARS обърнаха хода на войната , представете си какво предстои в следващите месеци , когато получат и западни самолети и балистични ракети.

-1650

9

ob1

22.11 2022 в 18:45

Това с плащането на ленд-лийза вече ти доказах, че е лъжа. Явно освен одъртял си и изкуфял и зациклил на едно място.
 
X

Подкастът на OFFNews