Версия: Бившият шеф на руското разузнаване убит в Ливан от турските спецслужби

OFFNews 05 март 2016 в 10:42 10279 7

Бившият шеф на руското военно разузнаване Игор Сергун е бил убит през януари по време на секретна мисия в ливанската столица Бейрут, като в убийството му може да са замесени турските спецслужби, съобщиха ливански медии. 

Кремъл съобщи за кончината на Игор Сергун на 3 януари, без да посочи причината за смъртта му. 

Малко след това проправителствените медии обявиха, че той е починал от инфаркт в Москва. 

Няколко дни по-късно обаче разузнавателно-аналитичната агенция Strarfor съобщи, че Сергун е починал на 1 януари в Ливан. Financial Times пък написа, че Сергун е бил изпратен от Путин в Дамаск само няколко седмици преди смъртта си, за да предаде на Асад, че руският президент му предлага да подаде оставка.

Кремъл опроверга информацията и в двата случая. 

Според новата версия за смъртта на Сергун той е бил убит по време на сложна секретна мисия, в която участвали арабски и близкоизточни разузнавателни служби. 

По думите на неназован дипломатически източник Сергун е убит с участието на турските спецчасти. Според него именно това е станало причина за допълнителното обтягане на отношенията между Турция и Русия след свалянето на руския самолет от турските ВВС.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че позицията на Москва по повод появяващата се информация за смъртта на Сергун е ясна и няма какво повече да се каже. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!