Венецуелски компании прехвърлят сметките си в Русия

Вилдан Байрямова Последна промяна на 06 март 2019 в 13:59 1932 0

Нефтена компания на Венецуела

Снимка RFE

Сметките на венецуелски компании ще бъдат прехвърлени в Руската финансова корпорация /РФК/, която е под санкциите на САЩ, съобщава Радио Свобода.

Решението за това е прието от властите в Русия след консултациите с Венецуела и с бизнеса. Преди всичко става дума за сметките на държавната нефтена компания PDVSA, а тя е основен източник на доходи за Венецуела. Активите й на стойност 7 млрд.долара са замразени, за международните компании действат и ограничения за сътрудничество с PDVSA. По този начин Вашингтон иска да попречи на режима на Николас Мадуро, считан от САЩ за нелегитимен президент, да получава доходи от продажбите на венецуелския нефт.

В средата на февруари Ройтерс съобщи, че руската Газпромбанк е решила да замрази сметката на попадналата под американски санкции PDVSA. Тогава не последва официален коментар от банката, тя не отговори и на въпроса на държавната агенция РИА „Новости“ за прехвърлянето на сметките в РФК. На 1 март Мадуро разпореди европейският офис на PDVSA в Лисабон да бъде преместен в Москва.

През последните години хуманитарната криза във Венецуела продължава. За 2018 г. инфлацията надхвърли 1 милион процента. От 2014 г. периодично избухват улични протести срещу президента. На митинг на опозицията през януари т.г. Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на страната и обеща да проведе нови избори. САЩ са готови да отслабят или да отменят ограниченията, ако контролът над PDVSA премине в ръцете на Гуайдо, считан от Вашингтон и съюзниците му за легитимен президент на Венецуела. Официална Русия признава Мадуро за президент и обвинява САЩ в намеса във вътрешните работи на Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови