Венеция гласува на символичен референдум за независимост от Италия

OFFNews 16 март 2014 в 16:52 8961 0

Венеция

Снимка Уикипедия

Докато тече референдумът в Крим за отделяне на автономната област от Украйна и присъединяването й към русия, в италианския град Венеция и областта Венето се провежда символичен референдум за отделяне на областта от Италия.

Според предварителните проучвания на общественото мнение, 2/3 от венецианците са за независимост на региона от Италия.

Референдумът ще продълбии 5 дни и резултатът от него няма да има правна сила, подчертават организаторите му. Той обаче може да прерасне в реално допитване за обособяване на Венеция като суверенна държава, каквато тя е била преди векове.

Допитването в италианската провинция е вдъхновено от настроенията в Шотландия, която иска да се отдели от Великобритания. Сепаратиски настроените венецианци предлагат да се обособи „Република Венета“, която да включва 5-милионното население на сегашната италианска област и в която на по-късен етап може да се присъединят части от съседните области Ломбардия и Трентино.

Исканията за независимост на Венеция са мотивирани от високите данъци, наложени от централната власт в Италия, което според венецианци, отиват за подпомагане на бедната и превзета от мафията Южна Италия.

„Във Венето имаме своя идентичност, история и култура. Много преди Италия да стане нация, Венеция е била демократична република, просъществувала 1000 години. Ние имаме свой език, на който говорят всички – от лекарите до съдиите“, казва регионалния лидер на дясната сепаратистка партия „Лига Норд“ Федерико Канер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews