Великобритания започва масово тестване в Ливърпул, после и в цялата страна

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2020 в 11:42 3268 0

Снимка Phil Nash from Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 & GFDL

Празната Лорд Стрийт в Ливърпул

Всички жители на Ливърпул, включително децата, ще бъдат тествани за Covid-19, съобщиха британските медии. Тестовете ще започнат в петък, а ако експериментът е успешен ще бъде приложен и в останалите градове във Великобритания.

Премиерът Борис Джонсън смята, че масовото тестване, наречено Операция Moonshot (многозначен фразеологизъм означаващ висока цел и изстрел в тъмното б.ред.) има потенциала да бъде мощно ново оръжие в борбата срещу Covid. Кабинетът му се надява подходът да разкрие и изолира разпространителите без симптоми и скрити случаи.

Учените се надяват, че масовите тестове могат да намалят наполовина коефициентът на трансмисия - броят на хората, които всяка жертва на Covid продължава да заразява. Сега коефициентът в Кралството е между 1.1 и 1.3.

Процентът на заболелите в региона на Северна Англия, където се намират Ливърпул и Манчестър е сред най-високите в страната. Към 30 октомври в града са регистрирани 352 случая на 100 000 население, при средно ниво за Англия от 153.

Населението в Ливърпул е около 900 000, което прави около 1.8 млн проби по време на двуседмичната пилотна програма. Комплектът за тестване включва тампони за нос и уста, които ще бъдат изпратени в централизирани лаборатории и “революционен тест” струващ едва 5 паунда, който дава резултати в рамките на 15 минути.

Служителите на Националната здравна служба в Ливърпул също ще изпробват нови тестове, които могат да дадат отговор за около час.

„Тези тестове ще помогнат да се идентифицират хилядите хора в града, които нямат симптоми, но могат да заразят другите, без да знаят“, каза премиерът Джонсън.

Около 2000 души от британската армия ще се включат в тестването в Ливърпул.

През следващите седмици ще бъдат тествани и други градове, ако експериментът бъде бъде успешен, ще бъдат одобрени за употреба новите по-бързи от смятаният за единственият надежден PCR тест.

Здравният секретар Мат Ханкок каза: „Радвам се, че можем да въведем масови тестове в цели градове, като започнем от Ливърпул.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови