Великобритания ще окаже натиск над САЩ за по-късно изтегляне от Афганистан

OFFNews 23 август 2021 в 12:09 1732 0

Борис Джонсън

Снимка БТА/АП

Борис Джонсън

Очаква се британският министър-председател да поиска от президента на САЩ Джо Байдън да задържи американските сили в Афганистан след първоначалния краен срок за изтегляне - 31 август, за да може да продължи евакуацията на хора от завладяната от талибаните държава.

Борис Джонсън ще отправи искането си на извънредната среща на световните лидери от Г-7, която ще се състои във вторник, съобщава Би Би Си.

Хиляди хора се тълпят край летището в Кабул, надявайки се да се избавят от върналите се на власт след 20 години талибани. До ситуацията се стигна след изтеглянето на американските и съюзническите войски. Това се случи, след като на 8 юли Байдън обяви, че американските части ще напуснат до 31 август.

Сега президентът казва, че се водят разговори за удължаване на крайния срок, но че "нашата надежда е, че няма да трябва да го направим".

Талибаните се противопоставят на желанието на британския премиер. Те предупредиха, че не приемат удължаване на престоя на американските и съюзническите военни сили в страната.

Американските войници са отцепили периметър около международното летище "Хамид Карзай", за да осигурят извършването на полетите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови