Великобритания реши да екстрадира Джулиан Асанж в САЩ

OFFNews 17 юни 2022 в 14:54 1469 1

Джулиан Асанж

Снимка Архив

Джулиан Асанж

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател одобри екстрадирането на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в САЩ. Асандж може да обжалва решението в 14-дневен срок, съобщи Министерството на вътрешните работи, цитирано от Би Би Си.

То е било взето, след като съдът е установил, че екстрадицията няма да бъде "несъвместима с неговите човешки права" и че докато е в САЩ, "той ще бъде третиран по подходящ начин".

Асанж е издирван от американските власти във връзка с документи, изтекли през 2010 и 2011 г. Документите на Wikileaks, чието публично оповестяване според САЩ нарушава закона и застрашава живота на хората, са свързани с войните в Ирак и Афганистан.

Австралиецът Асанж е задържан в затвора "Белмарш" в Лондон, след като води дълга битка, за да избегне екстрадирането си.

В отговор на заповедта на министъра на вътрешните работи Wikileaks потвърди, че ще обжалва решението ѝ.

Съпругата на г-н Асанж, Стела, заяви, че съпругът ѝ не е направил "нищо лошо" и "не е извършил никакво престъпление", а е "журналист и издател и е наказан за това, че си е вършил работата".

"Уикилийкс" публикува класифицирани материали, предоставени от анонимни източници. Юридическият екип на Асанж твърди, че публикуваните от Wikileaks класифицирани документи, свързани с войните в Ирак и Афганистан, разкриват неправомерни действия на САЩ и са в обществен интерес. Те свидетелстват как американските военни са убили стотици цивилни при нерегистрирани инциденти по време на войната в Афганистан, докато изтеклите досиета от войната в Ирак показват, че 66 000 цивилни са били убити, а затворници - измъчвани от иракските сили.

Асанж е в затвора, откакто през 2019 г. беше изведен от еквадорското посолство в Лондон и арестуван от британската полиция, след като Еквадор отне статута му на убежище. През май същата година, докато излежаваше присъдата във Великобритания за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция, Министерството на правосъдието на САЩ повдигна 17 обвинения срещу Асанж за нарушаване на Закона за шпионажа - с твърдението, че материали, получени от Wikileaks, застрашават живота на хората.

Този март Върховният съд постанови, че случаят на Асандж не повдига правни въпроси относно уверенията, които САЩ са дали на Обединеното кралство за това как вероятно ще бъде третиран той. "Амнести интернешънъл" обаче предупреди, че разрешаването на екстрадицията "ще го изложи на голям риск и ще изпрати смразяващо послание към журналистите".

"Дипломатическите уверения на САЩ, че Асандж няма да бъде държан в изолатор, не могат да се приемат за чиста монета предвид предишните случаи", заяви генералният секретар Агнес Каламард.

Бившият правителствен министър Дейвид Дейвис не вярва Асанж да получи справедлив процес в САЩ. "Договорът за екстрадиция трябва да бъде преработен, за да даде на британските и американските граждани еднакви права, за разлика от сега", каза той.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви, че съгласно Закона за екстрадицията от 2003 г. държавният секретар "трябва да подпише" заповед за екстрадиция, ако "няма основания, които да забраняват издаването на заповед".

"Съдилищата на Обединеното кралство не са установили, че екстрадирането на г-н Асанж би било репресивно, несправедливо или би представлявало злоупотреба с процеса", добави Министерството на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

873

1

Гугуд Бабакрьк

17.06 2022 в 17:43

Аферим !!!!
Сега или Ще го изкарат луд или Ще му помогнат да се самоубие !!!!
Джулиан Асанж - човека ,който изобличи лицемерието на Англичаните и вьрхушката на САЩ !!!!
Той показа , вероломната ,хищническа сьщност на тези ,които Сега ни учат на Демокрация !!!!!!

Пост Скриптум
Сьс сигурност - нещо са му направили и са " пипнали" тук там в Нервната му система.....
Иначе биха си вкарали страшен автогол , когато отново започват да се занимават с него......