Великобритания отмени карантината за пристигащи от 60 страни, но не и от САЩ

Лондон се надява страните от списъка също да отменят карантината за да отидат британците на почивка

OFFNews 03 юли 2020 в 14:35 3429 0

Снимка pexels.com

Британското правителство обяви днес, че отменя задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от около 60 страни, определени като нискорискови по отношение на коронавируса. Сред тях са Франция, Испания, Германия и Италия, но не и САЩ, най-тежко засегната страна в света от Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.
Промяната влиза в сила от 10 юли, малко повече от месец след като Обединеното кралство започна да изисква всички пристигащи от чужбина да се изолират доброволно за две седмици. Пълният списък на страните-изключения ще бъде огласен по-късно днес, посочи правителството.
Транспортният министър Грант Шапс заяви, че отделните страни ще бъдат класифицирани на принципа на светофара: със зелено ще бъдат определяни нискорисковите страни, с жълто - среднорисковите, а с червено - високорисковите. САЩ, които са с най-големия брой случаи на коронавирус и смъртни случаи в света, попадат в червената категория, тоест пристигащите оттам трябва да се поставят под карантина.
"Броят на инфекциите при тях е много голям, затова към днешна дата те не попадат в списъка", каза Шапс.
От утре освен това британското правителство ще отмени препоръката си да не се пътува до няколко страни, което означава, че британските туристи ще могат отново да ходят на почивка в чужбина.
Шапс определи всичко това като "добри новини за британския народ и прекрасни новини за британската икономика". Но той подчерта, че карантинните рестрикции за страните, с които Великобритания възстановява връзките, може да бъдат върнати, ако се наложи.
Обявените промени се отнасят само за Англия, признак за търкания между централното правителство на премиера Борис Джонсън и полуавтономните правителства в останалата част на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, отбелязва Асошиейтед прес.
Шотландският премиер Никола Стърджън беше особено критична към подхода на Джонсън на облекчаване на противоепидмичните мерки и на свой ред възприе по-предпазлив подход.
Британското правителство обяви днешната новина, без да е осигурило реципрочни споразумения така, че британците да не се налага да минават през карантина в другите страни. Транспортното министерство заяви, че очаква "редица страни от изключените от британския списък да не искат от пристигащите от Обединеното кралство да се подлагат на доброволна изолация".

По БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови