Вегетарианци на война. Петиция поиска от Володимир Зеленски и порциони без животински продукти в армейската кухня

OFFNews 21 октомври 2022 в 18:22 5422 8

Пилав с

Снимка Хромадске

Пилав с "месо" от соя, дарение от доброволци за веганите и вегетарианците на огневата линия.

„Когато отидох в армията, през първия месец отслабнах със 7 килограма“, разказва украинският екоактивист, музикант и военнослужещ в редиците на ВСУ Павел Вишебаба пред портала „Хромадске“. Павел е вегетарианец от десет години и през неговия опит може да се видят необичайните проблеми, които срещат на фронта хората с различни хранителни предпочитания. Сарми, кюфтенца в сос, наденица, или боб със сало (сланина) – не са за всеки.

В 68-а самостоятелна егерска бригада „Олекс Довбуш“, където служи Вишебаба, по думите му има много вегетарианци и вегани, за които общовойсковият казан не е решение и, въпреки, че е война, и Павел и братята мо по оръжие подкрепят въвеждането на вегетарианско меню в армията.

„Това, разбира се, е важно, защото ние не искаме да се откажем от нашите принципи. Това е мирогледен избор – желанието да не се упражнява насилие над животните. Моля, не бъркайте това с пацифизъм, руснаците са наши врагове, те се стремят да ни унищожат, това е друго, а според нашия мироглед животните не са виновни за нищо, не трябва да се убиват за храна“, разказва Павел Вишебаба.

Екоактивистът обяснява, че въвеждането на подобна инициатива ще помогне на военните да се хранят пълноценно. Те вече няма да бъдат недохранени, защото в сухите дажби или в полевата кухня изборът им е малък. Ситите хора са и здрави и ефективни в строя.

Украинските вегетарианци и вегани дават за пример армиите на НАТО, въоръжените сили на Турция и Израел, където в оклада има вегетариански варианти. Павел е пробвал дажбите на турския аскер, според него те отговарят на всички нужди и диети на веганите и вегетарианците.

„Много готино направено: дневна доза, три порции, 4,5 хиляди kcal. Доколкото знам, те са по-евтини от месните порциони. Активистът признава, че преодолява трудностите с дневния оклад, който не отговаря на диетата му, благодарение на доброволци. Те са тези, които му изпращат вегетариански продукти.

Обществената организация "Every Animal" е създала проекта "Веганска кухня на Украйна", който подкрепя веганите и вегетарианците във въоръжените сили на Украйна. Те изпращат веганска храна на фронта и приготвят хиляди вегански ястия в различни градове на Украйна за териториалната защита и преселниците. Доброволците вече са раздали 31 000 безплатни растителни гозби от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

Организаторите на проекта споделят, че са обработили над 500 заявки от вегани и вегетарианци, които служат в армията. Заявките се получават основно през социалните мрежи.

„Много от тях се повтарят, но всеки ден получаваме и нови. В пиковите дни могат да бъдат получени 15 заявки. Общо поддържаме около 200-300 бойци. Пратките им стигат да изкарат три до четири седмици“, обяснява казва Тамара Хуман, основател на проекта „Веганска кухня на Украйна“. Храната се доставя на фронта по пощата. Ако бойците са на самата нула (на фронтовата линия), където пощата не работи, тогава привличат доброволци.

„Преди да изпратим нещо, ние пускаме въпросник, така че човекът да посочи какво със сигурност не му трябва от това, което можем да изпратим, или да каже специалните си желания“, добавя веган активистката.

Въпросът с вегетарианската храна стигна до кабинета на президента Володимир Зеленски. На уебсайта на президентската канцелания се появи петиция „За въвеждане на вегетариански и вегански сухи дажби за въоръжените сили на Украйна“ . Тя вече е събрала 25 000 гласа, колкото са нужни за разглеждане на петицията, а на 7 октомври Зеленски е възложил на премиера да работи по този въпрос.

Авторът на петицията, Петър Павлов, смята, че няма нищо сложно, просто е необходимо да се добавят допълнителни продукти към съществуващите сухи дажби. Освен това, казва той, храната от растителен произход не е много по-скъпа от месото, а може би дори е по-евтина. Веганската храна може да се употребява и от други войници, при желание – по лека е и разтоварва стомашно-чревния тракт.

От 2016 година формално изхранването във ВСУ е по стандартите на НАТО. Тогава са въведени добри сухи пакети, каквито в момента липсват. Сега на някои места на фронта, на самата гореща линия, карат направо месо и картофи. „Питат ме момчетата, как да варим тука картофи – ние бием по руснаците, те бият по нас. Много бих искал да дойде тук на фронтовата линия заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов и да запише едно „ютубче“ как се готвят тия продукти на огневата линия“, коментира доброволката Дана Яровая пред украинското издание „Еспресо Захид“.

И с нормалната храна, предлагана от командването, положението го спасяват доброволците, които доставят американски супи в петкилограмови консерви, в които само се залива гореща вода и са готови. Подходящи за бойни ситуации са и енергийните блокчета със сушени плодове и ядки, разказва Дана, която съветва близките на бойците да им пращат блокчета. „Могат да ги хапнат дори по време на престрелка“, обяснява жената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

8

ob1

26.10 2022 в 11:19

ЕА, за гейовете може да видиш как е в педеруZката армия - https://t.me/gruz_200_rus/4064
enjoy :)

-5426

7

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 02:42

Така ли ви учат да отклонявате темата, когато доводите свършат? Най- малко ме впечатляват лични нападки от малоинтелигенти тролове, да знаеш :))). Ясно е че нищо конкретно не можете да дискутирате, каквато и да е теза не сте в състояние да защитите. Затова е и системата за ректинги и цензура на Оффнюз.

710

6

Д-р Мазникуров

22.10 2022 в 09:43

Бай Пешо, Окрайна е може би махалата на твоето село, а иначе тези в Украйна ако не са били руснаци, сигурно са били някакви буряти, калмики, или нещо такова, но всъщност никой нищо не е бил, просто защото това е болнава и жалка измислица, като всички ваши тролски перверзии ... Ти остави гадостите за варени глави, ами виж се погрижи за твоята собствена тиква, както веднъж вече те посъветвах! Абсурдите и идиотиите които плетеш донякъде подсказват дълбоко патологичните процеси в мозъка ти - или подобието му, но е нужно сериозно научно изследване! Продай си кратуната приживе на някой институт, фондация или "био-лАбАрАтория", като се гътнеш веднъж ти е все тая, да и направят аутопсия и пълен анализ... И на Науката ще помогнеш, и добри пари ще вземеш - край на мизерията, ще можеш да си позволиш да не живееш У ПеУник вече :) ! Ще ми благодариш, да знаеш :) ...

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

22.10 2022 в 09:02

Имаше видео на един блогър който опита човешко месо от един изгорял танк, както и на войници варящи човешка глава, но не бяха руснаци, а от Окрайна.За справка и проверка
на думите ми потърси в интернет има ги още. Няма да публикувам такива неща тук.

710

4

Д-р Мазникуров

22.10 2022 в 00:37

Във "великата" руZка армия, за такава молба не само ще те разстрелят, ами и ще те изядат след това - таман прясна мръвка за останалите животни...Канибализмът им е добре познат от векове и е неразривна част от тяхната система на такива едни "традиционни, семейни и християнски ценности", православни и родни, евразийски, истинни ...Редом с пиянството, вандализма, побоищата, псувните, измамите, наглостта, жестокостта, насилието, слабоумието, завистта, мързела и некадърността! Как да не се трогне и умили човек просто, и как да не му се иска да се измъкне от покварата на прогнилия Запад та да се прибере обратно в лоното на дивите степни изверги и монголо-неандерталци :) ...

22548

2

dolivo

21.10 2022 в 21:06

когато по нужда се плюска месо от 1950та замразено в държавния резерв фризери, няма веге няма веган, папаш кото има или лечебен глад за теб

345

1

Джендо Джедев

21.10 2022 в 20:39

Смятайте ако някой поиска нещо такова в оркската армия. Ще има "Расстрелять!".
 
X

Подкастът на OFFNews