Въздушна тревога през нощта в Източна Украйна, експлозии и в Киев

OFFNews 04 май 2023 в 08:16 1405 1

Войната в Украйна

Снимка УНИАН/t.me/V_Zelenskiy_official

ВСУ атакуваха мощно позиции на врага

Въздушна тревога беше обявена тази нощ в по-голямата част от източната половина на Украйна. Съобщено беше и за експлозии в столицата Киев. Задействала се е противовъздушната отбрана.

Освен в района на столицата въздушна тревога е била обявена и в редица други области, сред които Одеска, Николаевска, Полтавска, Черниговска, Сумска, Харковска, Запорожка и други. В Херсон 16 души бяха убити и 28 ранени при руски обстрел вчера. 

През изминалото денонощие руските окупанти са нанесли 2 ракетни и 68 въздушни удара и са извършили 67 обстрела от реактивни системи за залпов огън. В резултат на атаките са пострадали мирни жители, разрушени и повредени са жилищни домове и гражданска инфраструктура, според сутрешната сводка на Генщаба. По данни на украинските военни вероятността за нови вражески удари остава висока. 

Русия обвини Украйна в покушение над живота на руския президент Владимир Путин. Говорителят Дмитрий Песков съобщи, че два дрона са били обезвредени във вторник над Кремъл, а висши руски функционери призоваха за ликвидиране на властта в Киев и физическо елиминиране на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БНР. 

Зеленски опроверга твърденията на Кремъл за атентат срещу Путин.

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов заяви, че Русия ще отговори на терористичната атака на Украйна срещу Кремъл, когато сметне за необходимо. 

САЩ пък обявиха поредния пакет от помощ за украинската армия, който включва различни противотанкови системи, камиони, ракети за реактивните системи за залпов огън HIMARS и е на обща стойност 300 милиона долара. 

В Туитър президентът Зеленски написа, че обявеният от Вашингтон нов пакет американска военна помощ приближава победата на Украйна.

Очаква се по-късно днес украинският президент да говори в Хага. Очаква се той да посети Международния наказателен съд и да се срещне с премиера Марк Рюте и с депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

04.05 2023 в 09:15

На български се казва окупатори, а не окупанти.

Смърт на рашизма, свобода за Украйна! Слава на Героите!
 
X

Да помогнем на украинските деца!