Въздухът трепери. Русия готви нов ракетен удар, може да удари за православната Коледа

OFFNews 04 януари 2023 в 11:54 10741 4

Снимка УНИАН

Радарът А-50У на руските ВКС може да следи едновременно 300 наземни и 40 въздушни цели и появата му може да означава подготовка на нови въздушни атаки срещу Украйна

Руските войски се готвят за нова масирана ракетна атака срещу Украйна, вероятно на 6-7 януари. Това обяви в ефира на излъчвания по всички канали национален телевизионен маратон говорителката на Оперативно командване „Юг“ на ВСУ Наталия Хуменюк.

Военното ръководство на Украйна призовава всички граждани да бъдат особено внимателни на православните празници и да реагират на предупредителните сигнали за въздушни тревоги. Православните в Украйна по традиция празнуват Бъдни вечер на 6 януари, а на 7 януари отбелязват Коледа.

„Ние разбираме и, анализирайки, очакваме, че това (въздушното нападение – б. р.) може да е около православната Коледа“, предположи Гуменюк.

В същото време, както Вадим Скибицкий, представител МВР, отбеляза по-рано, че нашествениците вземат предвид не само календара и празниците, но и времето и други фактори, когато се подготвят за обстрел . В момента, според него, времето благоприятства използването от страна на Русия на високоточни оръжия.

Украинското разузнаване е засякло активност между руските летища, която показва изпълнене на обучителни полети от база до база в рамките на подготовка за атака. Вероятно руснаците чакат да бъдат произведени и нови боеприпаси за атаките.

От 29 декември насам Русия нанесе няколко големи ракетни удара, както и комбинирани пускове на ракети с изстрелване на ирански дронове нощем за нанасянена на възможно най-много щети на енергийната система и за изтощаване на ПВО. Военни експерти признават, че Украйна сваля евтините ирански „въздушни моторетки“ с много по-скъпи от тях ракети. Свалянето на един ирански дрон излиза 7 пъти по-скъпо от неговото изстрелване.

Агенция УНИАН съобщи, че в Беларус е пристигнал руският самолет за радиолокационно откриване и управление – летящият радар „Бериев А-50У“, който се използва за насочване на ракети, който се е доказал по време на бойните действия в Сирия и минава за един от най-надеждните компоненти на системата за ПВО и авиацията с възможност да проследява въздушни цели на разстояние от 650 километра и наземни цели с обхват до 300 километра. При това А-50У може да следи в един и същ момент около 300 наземни и 40 въздушни цели.

Според телеграм канала „Беларуски гаюн“, летящият радар е кацнал на летището в Мачулишчие в 21:25 часа на 3 януари. За последно тази машина е била в Беларус на 24 февруари, деня в който Русия нападна Украйна. На 30 декември от Мачулишчие се е прибрал друг въздушен радар Ил-76 А-50У “Сергей Атаянц”, който беше в Беларус от 14 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

04.01 2023 в 16:30

Чувствата на нашенските партньори...А интересно какви чувства събуждат в българската душа откровенията на Пригожин сред осакатените руски солдати. На мен лично ми се доповръща и бих му извил врата на това чудовище собственоръчно, независимо какво мислят и казват нашенските партньори!

345

3

Джендо Джедев

04.01 2023 в 16:17

Айде, отидоха още 10 трафопоста и 5 помпени станции! Като не могат друго - това бомбардират алкашите. :D

-529

1

6екеr4о

04.01 2023 в 13:59

Прави впечатление, че за повече от 10 месеца война путлеровия режим мнооооого внимава, не ракета, не снаряд, дори куршум да не попадне извън територията на Украйна, щото те воювали с НАТО! Отвратителна пропаганда, жалки плашипутарници...