Във войната с Русия са загинали около 3 000 украински военни, съобщи Зеленски

OFFNews 16 април 2022 в 09:49 2344 1

Снимка Пресслужба на Зеленски

Около 2,5-3 хиляди украински военни са загинали до момента във войната с Руската федерация, съобщи президентът Володимир Зеленски в интервю за Си Ен Ен.

За сравнение, броят на руските военни, които са загинали досега, е около 19-20 хиляди, посочи още украинският президент.

Държавният глава добави, че около 10 хиляди украински военни са ранени и че "трудно да се каже колко от тях ще оживеят".

Той отбеляза, че броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли:

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, по на изток Мариупол, и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана."

Вчера украинската полиция съобщи, че в района на столицата Киев са открити телата на над 900 цивилни, повечето от които са били застреляни.

Стряскащото число се появи малко след като руското министерство на отбраната обеща да засили ракетните атаки срещу Киев, отбелязва АП. Предупреждението идва след неочакваната загуба на крайцера ''Москва'', флагмана на руския Черноморски флот, който според високопоставен представител на отбраната на САЩ е бил улучен от поне една украинска ракета.

Андрий Небитов, началникът на полицията в Киевския регион, съобщи, че телата са били изоставени по улиците или погребани във временни гробове. Той цитира данни на полицията, според които 95% от откритите жертви са умрели от огнестрелни рани.

"Следователно разбираме, че по време на руската окупация хората са били просто екзекутирани по улиците", заяви Небитов.

Той добави, че всеки ден се отриват нови тела под развалините и в масови гробове. "Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела", каза Небитов.

Същевременно украинската прокуратура съобщи, че е започнала разследване на смъртта на 10 граждани и раняването на 35 при обстрела на град Харков от руските сили. Според съобщението сред загиналите е и 7-месечно бебе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

16.04 2022 в 10:26

Заради този кремълски съсел, просто ето така, за месец време загинаха десетки хиляди, повечето невинни. И се питам, как може да има хора, които да подкрепят това, че да искат и още?! Очевидно не са хора.