Вашингтон: Сирийските власти още използват химически оръжия и отговорността е на Русия

OFFNews 27 януари 2018 в 16:30 3575 0

Снимка EPA, архив

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отново обвини Русия за химическите атаки в Сирия.

Тилърсън обяви, че правителството в Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това е на Русия. 

Американският държавен секретар отправи обвиненията първоначално в Париж преди дни, а днес той потвърди обвиненията си по време на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович във Варшава.

В отговор Кремъл отхвърли обвиненията и на свой ред обвини САЩ, че "замотават" разследвания във връзка с такива случаи.

"През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия", каза днес Тилърсън, цитиран от Франс прес и БТА.

Тези нападения "нарушават всички конвенции, подписани от Русия", продължи той и добави, че тази страна, "съюзничка на Асад", трябва да реагира.

След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.

Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава. Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето й срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане "зависима от руския природен газ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews