Варуфакис основава лява партия в Берлин

OFFNews 04 януари 2016 в 15:08 7036 18

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис основава ново политическо движение в Берлин.

Новото формирование ще се казва „Движение Демокрация в Европа 2025“, или DiEM25, и ще бъде представено в берлинския театър Volksbuehne на 9 февруари.

По думите на Варуфакис това ще е ляв паневропейски съюз, който си поставя за цел да демократизира Европа и да спре растящата ѝ фрагментация.

Пред социалистическия вестник Neues Deutschland Янис Варуфакис обяснява, че новото движение ще е „трета алтернатива между фалшивата стратегия за капсулиране в пашкула на националните държави“ и неправилния курс „на подчинение на антидемократичните институции на ЕС“.

Движението ще бъде базирано на радикален интернационализъм, като предимството му е в това, че ще бъде създадено първо на европейско ниво, а след това ще навлиза в националните политически системи, посочва Варуфакис.

В интервю за El Diario пък Варуфакис обяснява, че "Атинската пролет започна процес, който не може да бъде спрян и който може по уникален начин да постави предизвикателства пред масовия демократичен дефицит на Европа".

2016-а ще бъде годината, в която да пуснем корени във всеки малък и голям град, във всяка европейска държава. Това е наистина утопично начинание, казва още той.

Янис Варуфакис заемаше поста финансов министър в правителството на СИРИЗА и участваше в преговорите на Атина с международните кредитори. Той подаде оставка през юли миналата година, след като гърците казаха „Не“ на споразумение с кредиторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!