Върховният съд в Израел отмени реформите в съдебната система

Израелските самолети и танкове засилиха ударите в южната част на Газа през нощта

Кристина Минчева 02 януари 2024 в 10:04 1562 0

Израел

Снимка БТА/АП

Върховният съд на Израел отмени спорната съдебна реформа, която предизвика масови протести срещу правителството на Нетаняху. Промяната щеше да ограничи правомощията на съда при отмяната на закони, които той счита за противоконституционни. В същото време израелските самолети и танкове засилиха ударите в южната част на Газа през нощта, след като от отбранителните сили (ЦАХАЛ) съобщиха, че ще оттеглят част от войските си. 

Спорната съдебна реформа 

Аргументирайки се с опасност от сериозно подкопаване на демократичните устои на Израел, върховните съдии решиха да отхвърлят нормативния акт, който на практика щеше да ограничи собствените им правомощия, като ги лиши от правото да отменят решения на правителството, ако преценят, че те са необосновани. 

Критиците смятат, че решението е удар по позициите на Нетаняху и това би подкопало сериозно демокрацията в страната, като отслаби съдебната система. 

Проектът за реформа доведе до продължителни масови протести, по време на които кабинетът на Нетаняху беше подложен на сериозен вътрешен и международен натиск. Стотици хиляди протестиращи излизаха по улиците с призиви за отмяна на реформите и с искане за оставката на премиера Бенямин Нетаняху. 

Споровете около предложените промени в съдебната система задълбочиха още повече религиозните, етническите и класовите противоречия в Израел, внесоха разкол и хаос в армията, навредиха на израелската валута шекела и на отношенията със съюзниците, посочва "Гардиън".

Военните действия

Израелските самолети и танкове са засилили ударите в южната част на Газа през нощта, казват местните жители, след като ЦАХАЛ обяви плановете си да изтегли някои войски. Според САЩ този ход сигнализира за постепенно преминаване към операции с по-ниска интензивност в северната част на анклава. Израел твърди, че войната в Газа ще продължи, но ще намали военните действия в северната част на Ивицата.

Военноморските сили и сухопътните войски са идентифицирали агенти на "Хамас", които са залагали взривни устройства по крайбрежието и близките сгради, съобщават от ЦАХАЛ.

"Флотът, военновъздушните сили и сухопътните войски са ударили и убили оперативните служители и са унищожили взривните устройства", допълват от Израелските отбранителни сили.

Южно от град Газа, 179-та резервна бронирана бригада е забелязала трима агенти на терористичната групировка да влизат в сграда, за която е известно, че се използва от "Хамас".

Боен самолет на Индийските военновъздушни сили е ударил сградата, убивайки оперативни служители вътре. ЦАХАЛ казва, че са били забелязани няколко вторични взрива, което показва, че сградата е била използвана като оръжеен склад.

Също така в централната част на Газа 646-та резервна парашутна бригада е открила оръжейна лаборатория на "Хамас" и ракетни установки с голям обсег.

В района на Ал-Бурейдж войските на бригадата "Голани" са открили няколко ракети, които са били скрити близо до училище на Агенцията на ООН за помощ и работа за палестинските бежанци в Близкия изток.

В Хан Юнис, в южната част на Газа, парашутната бригада е атакувала няколко обекта на терористичната групировка и е нахлула в апартаменти, където "Хамас" съхранява оръжия.

Войските на 261-ва бригада са убили десетки оперативни служители на "Хамас" в района на Джабалия. ЦАХАЛ казва, че някои от оперативните лица са се опитвали да заложат експлозиви, управлявали са дронове, а други са били въоръжени.

Офицер от резерва на Израелските отбранителни сили е бил тежко ранен по време на нощно нападение в град Аззун на Западния бряг. 

По време на нападението войските на ЦАХАЛ от 8211-и резервен батальон  са убили четирима въоръжени терористи, които били атакували войските с експлозиви и стрелба от барикадирана къща.

След като са локализирали сградата, в която са се криели четиримата терористи, войниците са започнали размяна на огън, в следствие на който един от войниците е бил ранен. Той е евакуиран в болница и семейството му е информирано, казаха военните.

ЦАХАЛ добавя, че на други места в Западния бряг израелските войници, войските на граничната полиция и агенцията за сигурност Шин Бет са арестували седем издирвани заподозрени и са конфискували незаконно придобити оръжия.

От началото на войната войските на Израелските отбранителни сили, действащи на Западния бряг, са арестували повече от 2 550 заподозрени, от които за около 1 300 е установено, че имат връзки с "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков