Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова за диалог във Венецуела

OFFNews 22 юни 2019 в 10:39 2113 0

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова венецуелското правителство и опозицията да загърбят дълбоките си политически различия и да започнат диалог, с който да сложат край на хуманитарната криза в страната, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

Бачелет направи това изявление на пресконференция в Каракас в края на тридневното си посещение във Венецуела, по време на което се срещна поотделно с лидера на опозицията Хуан Гуайдо и президента Николас Мадуро. Бачелет, която е бивш президент на Чили, изброи дълъг списък от влошаващи се социални индикатори.

Тя си припомни и срещите, които е имала с жертви на мъчения и близки на загинали в ръцете на вилнеещи маскирани членове на силите за сигурност. Бачелет призова правителството да освободи всички затворени заради "упражняването на техните граждански и политически права по мирен начин".

Тя обаче разказа и за срещата си с майката на привърженик на правителството, който бил изгорен жив от тълпа опозиционни демонстранти, и изрази безпокойство, че американските петролни санкции в подкрепа на Гуайдо "увеличават и задълбочават съществуващата отпреди икономическа криза".

Бачелет приветства решението на Мадуро да покани двама представители на службата на Върховния комисар по правата на човека да пребивават трайно в страната, за да могат по-лесно да съветват правителството и да следят за нарушения, което тя се надява да бъде първа стъпка към установяване на постоянен офис на службата й в страната.

Върховният комисар на ООН за правата на човека каза още, че най-добрата надежда да подобряване на живота на страдащите венецуелци е диалогът и призова за подкрепа за начеващите усилия за посредничество от страна на Норвегия, които доведоха до два кръга на преговори.

"Поддържането на непреклонни позиции от която и да било от двете страни само задълбочава кризата, а венецуелците не могат да си позволят лукса да позволят ситуацията на страната им да се влоши още повече", каза Бачелет.

Посещението й беше нещо като политически подвиг, който някои се надяват, че ще отвори пространство за диалог, коментира Асошиейтед прес и припомня, че на предшественика й Зейд Раад ал Хусейн многократно беше отказвано да посети Венецуела заради критиките му към спазването на човешките права от страна на правителството. Пред Бачелет обаче, която е социалистка подобно на Мадуро, той "постла червен килим" и в навечерието на пристигането й освободи 28 опозиционни активисти, отбелязва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови