Външното наблюдение на ФСБ редовно използва 70-годишни жени за особено важни мисии

OFFNews 11 ноември 2023 в 08:30 5655 7

Снимка Getty Images

Служителите на руската Федерална служба за сигурност имат специално наименование за строго секретния Оперативно-издирвателен отдел на бюрото - Николай Николаевич. То идва от първите букви на руските думи за "външно наблюдение" - "наружное наблюдение". Работата на секретния отдел напомня на сцени от шпионски филм, пише руският независим сайт за журналистически разследвания The Insider

Секретното звено на ФСБ е натоварено със задачата да следи чуждестранни дипломати, бизнесмени и журналисти. Наскоро оттеглил се член на Оперативно-издирвателния отдел (ОПУ) говори пред руското издание за тайните операции на звеното в Москва, връзката между "външното наблюдение" и политическите убийства.

Външното наблюдение на ФСБ се отличава с това, че почти половината от персонала на отдела са жени и често 70-годишни оперативни работнички, държани в резерв, биват назначавани на особено важни мисии.

В сцени, напомнящи на шпионски филми, членовете на оперативно-издирвателния отдел на ФСБ извършват наблюдение на престижни места като хотели, посолства, офиси на чуждестранни военни аташета, резиденции на посланици, международни изложения и фестивали. Това най-вече се случва по време на посещенията на чуждестранни лидери.

В ФСБ служителите на външното наблюдение са отделени от всички останали, а данните за тях са строго класифицирани. Те са официално регистрирани като инструктори, а продължителността на службата им е занижена, като една година служба всъщност се равнява на година и половина.

ОПУ разполага с десетки тайни имения и с най-големия автомобилен парк във ФСБ - стотици автомобили, прикриващи документи, резервни комплекти регистрационни номера, маскировъчни средства като перуки и фалшиви бради, както и оборудване за видео и фотонаблюдение.

В хотели, ресторанти, музеи, театри

Бившата служителка на Николай Николаевич разказва, че е осъществявала оперативната си дейност в много хотели, където постоянно са гостували чужденци, в ресторанти, музеи, театри и на изложби.

Задачата им е била да определят кръга на общуване на дипломатите, да записват техните срещи, къде ходят и да събират информация за семействата им. След това съставят доклади и ги предават на анализаторите на ФСБ. Сред материалите е имало снимкови и видеодоклади.

"Така работи "външното наблюдение" по целия свят, но ние сме по-добри от другите, тъй като работим по всички връзки на нашите цели, правим психологически портрети и малко хора биха могли да се измъкнат от нашите хора", разказва бившата служителка на ФСБ. 

Журналистите също са наблюдавани. В офиса на CBS в Русия е  имало стационарни и временни постове за наблюдение както и в офисите на CNN, NBC, Sky News, FSN, ABC. Службите са подслушвали журналистите, четяли са и пощата им. 

"На улица "Садово-Самотехная" 12, където живеят западните журналисти, поставяха нашите възрастни жени с ябълки. Представете си възрастна дама, която продава ябълки, усмихва се на всички и следи хората, които идват и си отиват. Тези хора се занимават с това още от съветско време и са истински професионалисти. Може да се каже, че основният ни враг е слънцето", казва тя. 

Николай Николаевич и неговите прикрития

По думите на бившата служителка на ФСБ в нейната работа не е било задължително да изглежда добре. "Хората ме поглеждат и веднага ме забравят. Ключът е в удобните обувки, бързата мисъл и търпението", заявява тя. 

Като основно правило посочва: не се втренчвайте в очите на целта си. "Може да забравят дрехите или шапката ви, но погледът ви се запечатва в паметта им. Освен това бъдете готови за различни сценарии, когато следите някого. Представете си, че обектът ви внезапно се измъкне в оживена уличка - трябва да сигнализирате на екипа си навреме. Упражнявайте уменията си за наблюдение в претъпкан транспорт, където сте изключително близо до лицето", казва жената, която е пожелала да остане неназована.

Тя също така разказва, че е имала различен набор от прикриващи документи, които да използва според ситуацията. Сред тях дори е имала лиценз на пожарен инспектор и спасител от Министерството на извънредните ситуации.

"Някои от момчетата имаха свидетелства за квартални полицаи. Що се отнася до мен, имах лиценз за журналист от някакъв районен вестник, сега не си спомням. Купих го за 500 рубли. Имаше прикриващи документи за всяка ситуация - каквото се сетите", казва още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

7

демотиватор

11.11 2023 в 13:41

А 20- годишните жени за какво ги използва? (ジ)

705

6

Kalki

11.11 2023 в 12:39

И какво е станало ? Всички служби за вътрешна сигурност имат отдели за външно наблюдение и използвт всякакви наблюдатели. Използването на невзрачни бабки със сигурност не е патент само на ФСБ, едва ли ФБР има възрастова граница.

625

5

1215

11.11 2023 в 10:41

Сбъркан клон от еволюцията са тези.И логиката почти винаги предрича изчезването им като вид.

22548

4

dolivo

11.11 2023 в 10:14

а дечица дали ползват?

сетих се за книгата "Горе ръцете или враг нр 1"

Където организацията Тигри Видри имаше детски отряд от свирепи момиченца, които за кюфтенце правеха всякакви жестокости

Автора е руснак, книгата е от соц време превод и много се смяхме...нервно

345

3

Джендо Джедев

11.11 2023 в 09:35

Тия клети орки ако влагаха в това да се развиват същия ресурс и зор, какъвто влагат в това да лаят срещу месечината, щяха да живеят поне толкова добре колкото поляците. Ама не, тя параноята не прощава!

22548

2

dolivo

11.11 2023 в 09:22

параноичната психопатия може да се възпитава, не е изцяло вродена

1005

1

eagle60

11.11 2023 в 08:56

Империята на злото! Разхищава се всичко - полезни изкопаеми, суровини и най вече човешки интелект за глупости -шпиономания. Висока ограда по границата и никакви връзки с тази империя. Който иска - еднопосочен билет - чамодан, вокзал и на Москву!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки