Външно зове българите в Израел да се регистрират в посолството ни

OFFNews 10 октомври 2023 в 14:07 882 0

Външно
МВнР.

Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва българските граждани, които се намират в Израел, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив. За целта те трябва да предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: [email protected] и [email protected], съобщават от ведомството на Мария Габриел.

Обстановката в държавата от Близкия Изток продължава да е крайно напрегната след кръвопролитните атаките от страна на терористите от Хамас, които започнаха в събота.

МВнР и посолството на България в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма, уточняват от МВнР.

От ведомството подчертават, че ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници: - първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети; и втора група - това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Причината е, че за момента, както ние, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват, обясняват от външното ни министерство.

Възможностите за чуждите граждани, в т.ч. българските, да напуснат Израел към днешна дата са:

- чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив

- чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

ГКПП Аленби с Йордания от тази сутрин е затворено.

Мисията ни в Тел Авив има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно:

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected], както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: [email protected], тел: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови