Външният министър на Австрия поиска предсрочни избори

OFFNews 12 май 2017 в 14:42 2654 1

Австрийското коалиционно правителство е напът да се разпадне, след като външният министър Себастиан Курц, част от консервативната партия, настоя за предсрочни избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Австрия е в политическа криза от сряда, когато вицеканцлерът Райнхолд Митерленер подаде оставка като председател на консервативната Австрийска народна партия (АНП) и от поста вицеканцлер.

Той посочи като причина за решението си постоянните вътрешни борби в своята партия и споровете с Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Кристиан Керн.

Високопоставени партийни лидери призоваха 30-годишния Курц да поеме ръководството на АНП. Решението за наследника на Митерленер ще бъде взето в неделя.

"Лично аз смятам, че предсрочните избори са правилният начин промяната в Австрия да стане възможна", заяви Курц в първото си публично изявление след оставката на партийния лидер.

Той е категоричен, че ако съществуващото от 10 години политическо споразумение с АСДП продължи да съществува, това ще доведе само до запазване на безизходното положение.

През януари двете центристки партии се споразумяха за амбициозна програма за реформи, която да подкрепи икономиката и да помогне за интеграцията. Те обаче изпитват затруднения в прилагането й и всяка от тях обвинява другата в създаване на спънки, отбелязва ДПА.

Предсрочни избори обаче могат да бъдат обявени само с решение на мнозинството депутати.

Курц посочи, че не е изключено канцлерът Керн да се опита да продължи работа с кабинет на малцинството.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че АСДП и крайнодясната Партия на свободата са най-популярни, ползвайки се с почти еднаква подкрепа, следвани от АНП.

Според проучванията ако Курц стане лидер на консервативната партия, шансовете на партията значително ще се увеличат на евентуални нови избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови