Австрия планира да се оттегли от споразумението за разселване на мигранти

OFFNews Последна промяна на 27 март 2017 в 20:50 3937 2

Австрия планира да се оттегли от споразумението на ЕС за разселване на мигранти в различните страни от съюза, заявиха правителствени представители, цитирани от ДПА и БТА.

Решението може да бъде одобрено от кабинета още утре, но след това то ще трябва да получи одобрението на Европейската комисия и Европейския съвет.

Министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил, който е инициатор на решението, заяви, че страната му трябва да се оттегли от споразумението за разселване с аргумента, че Австрия вече е приела пропорционално по-голям дял бежанци в сравнение с други страни от ЕС.

"Мисля, че Австрия е дала адекватен хуманитарен принос", заяви министърът социалдемократ.

Говорителка на вътрешния министър Волфганг Соботка заяви, че неговата консервативна Народна партия напълно подкрепя оттегляне от споразумението.

Оттегляне на Австрия от споразумението ще е пореден удар върху усилията на ЕС да прилага единна миграционна политика.

През 2015 г. ЕС реши до септември 2017 г. да пренастани 160 000 мигранти, пристигнали в Италия и Гърция.
До момента обаче по-малко от 15 000 души са преразпределени в рамките на ЕС.

В програмата на ЕС бе направено изключение за Австрия до миналата година. През 2015 г. тя прие 90 000 души в разгара на миграционната криза. Съгласно механизма за преразпределение Австрия е задължена да приеме около 2000 бежанци от Италия и Гърция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

1

sottozero

27.03 2017 в 23:08Няма страшно, пратете ги на еврогейове в България, те ще ги приемат само и само да запазят целостта на еврогейския съюз;)