Валери Залужни пред The Washington Post: Да се биеш без самолети е като да се противопоставиш на оръжия с лъкове и стрели

OFFNews 30 юни 2023 в 21:09 8979 4

Залужни

Снимка Вашингтон пост

Валери Залужни

За да може контранастъплението на Украйна да напредва по-бързо, главнокомандващият на ВСУ генерал Валери Залужни казва, че се нуждае от по-голямо количество от всякакви оръжия. Казва го на всеки, който може да го чуе, вкл. и на американския си колега ген. Марк Мили (председател на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ), че има нужда от тях сега. За последно в сряда, 28 юни.

В рядко, широкообхватно интервю за The Washington Post, Залужни изразява разочарование, че докато най-големите им западни поддръжници никога не биха започнали офанзива без въздушно преимущество, Украйна все още не е получила модерни бойни самолети, а се очаква бързо да си възвърне окупираната от руснаци територии.

Американски F-16, обещани съвсем наскоро, в най-добрият случай вероятно няма да пристигнат до есента.

Украинската войска би трябвало да изстрелват поне толкова артилерийски снаряди, колкото врагът, казва Залужни и уточнява, че понякога са превъзхождани десетократно заради ограничените ресурси.

"Това ме вбесява", каза Залужни, чувайки, че дългоочакваната контраофанзива на Украйна в източната и южна част на страната е започнала по-бавно от очакваното – мнение, изразено публично от военни анализатори и официални лица от Запада, а също и от украинския президент Володимир Зеленски, макар генералът да не го визира.

ВСУ отвоюват по малко всеки ден, дори това да са 500 метра.

"Това не е шоу, което светът да наблюдава и да прави залози. Всеки ден, всеки един метър територия се отвоюват с кръв. Без да бъдем напълно комплектовани, тези планове (за настъплението) изобщо не са осъществими, но се изпълняват. Да, може би не толкова бързо, колкото им се иска на наблюдателите в шоуто, но това е техен проблем", коментира Залужни.

За последните 16 месеца 49-годишният Залужни е изправен пред огромното предизвикателство да ръководи украинската армия срещу по-многобройните и по-добре подсигурени с въоръжение руски сили, които все още държат в окупация една пета от родината му, дори след успешните контраофанзиви миналата есен.

Той се справя отчасти, като преобразува армията си в модерна, бързо подвижна, оперативна и обучена на тактиките на НАТО, отърсвайки се в същото време от прекалено централизираната командна структура в съветски стил. Същият, който е бил валиден, когато за първи път е прекрачил прага на военната си кариера, коментира вестникът.

Въпросите, които го тормозят ежедневно са кога западните партньори на Украйна ще осигурят оръжията, от които се нуждае, особено така нужните в повече боеприпаси и F-16? И как може да се очаква той да свърши работата си без тях?

Залужни казва, че препредава тревогите си на ген. Марк Мили, когото смята за приятел, в разговори няколко пъти седмично, които могат да продължат с часове.

"Той споделя тревогите ми абсолютно. И мисля, че ми помага да се отърва от тях", разказва Залужни и добавя, че е казал на Мили в сряда колко точно снаряди ще му трябват за месец.

В тези разговори Залужни е откровен за последствията.

"Имаме споразумение, поддържаме връзка 24/7. Мога да му се обадя и да му кажа: "Ако не получа 100 000 снаряда за една седмица, 1 000 души ще умрат. Постави се на мястото ми!" Не Мили обаче решава дали да получим самолети или не", коментира Залужни.

"Докато изчакваме да се вземе това решение, много хора умират всеки ден, много. Просто, защото все още не е взето това решение."

Докато F-16 в крайна сметка пристигнат, след решението на американския президент Джо Байдън през май да подкрепи в международен план обучението на украински пилоти и изпращането на самолети, то ограниченото количество боеприпаси на Украйна са сериозно предизвикателство.

През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че "текущият процент на разходите на Украйна за боеприпаси е многократно по-висок от сегашният темп за производството им". Това означава, че колкото по-дълго продължава войната, толкова снарядите, от които Залужни казва, че се нуждае, могат да станат по-дефицитни.

Още преди отдавна планираното контранастъпление, Украйна за първи път получи западни бойни танкове, вкл. и произведени в Германия "Леопард", и бойни машини за пехотата.

Войските на Москва установиха сухопътен коридор между континентална Русия и незаконно анексираният през 2014 г. полуостров Крим, където руснаците имат редица военни съоръжения. Затова прекъсването на тази връзка би нанесло значителен удар на снабдителните възможности на Русия.

Танковете и военните автомобили дебютираха на бойното поле при започналото по-рано този месец контранастъпление. Няколко от тях вече са унищожени, признава Залужни и добавя: "Не ги показваме по паради, не караме политици или знаменитости да се снимат с тях. Те са тук заради войната. А "Леопард" на бойното поле не е просто "Леопард", а мишена".

Украйна все още не е започнала основната фаза на контранастъплението си, посочват анализатори. Не всички военни части са ангажирани на фронтовата линия, а онези, които са, все още изглежда проучват слабите места в отбраната на Русия.

Общо около 50 кв. м са освободени, твърдят украински официални лица. Залужни обаче привежда за пример собствената доктрина на силите на НАТО, която е сходна с руската и призовава за превъзходство във въздуха преди започването на каквито и да са сухопътни пълномащабни операции.

"А Украйна, преминавайки към контраофанзива, коя доктрина трябва да следва? На НАТО? На Руската федерация? Или това не е моя работа?", реторично пита той.

В командния си пост той има екран, който показва всичко, което се случва във въздуха във всеки един момент – бойната авиация на страните от НАТО на западната граница на Украйна, собствените му самолети и руските по източните краища.

"Нека просто кажем, че броят на съюзническите самолети, които патрулират до западните ни граници, е два пъти повече от броя на руските, които опустошават позициите ни. Защо не можем да вземем поне една трета от тях от там и да ги прехвърлим тук?", пита Валери Залужни.

Тъй като по-модерната руска военна авиация включва СУ-35, които имат по-добър радар и ракетен обсег, по-старите изтребители на Украйна не могат да се мерят с тях. В резултат, бойните сухопътни части са силно уязвими.

"Никой не казва, че утре трябва да се превъоръжим и да получим 120 самолета. Защо са ми? Не ми трябват 120 самолета. Няма да заплашвам целия свят. Достатъчни са много по-малък брой. Необходими са. Няма друг начин, защото противникът ни използва друго поколение авиация", пояснява генералът.

"Все едно да тръгнем в настъпление с лъкове и стрели и всеки ще попита: "Луди ли сте?"."

"Не сме!", отговаря сам той.

Дори и някой да смята, че украинската контраофанзива е получила тласък миналия уикенд, когато ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин поведе няколкочасов метеж от наемниците си към Москва, Залужни не е толкова сигурен.

"Силите на Пригожин вече бяха напуснали фронтовата линия, след като превзеха Бахмут миналия месец, така че нямаше видима промяна на бойното поле. Не усетихме някъде отслабване на руските позиции или нещо подобно", пояснява той.

Наемниците на „Вагнер“, които не желаят да останат в Русия и да подпишат договори с руското министерство на отбраната, ще могат да се присъединят към Пригожин в Беларус. Но докато част от наемниците напускат бойното поле в Украйна, където командирите им възхваляват ефективната им и често брутална тактика, Залужни ще трябва да обмисли новата допълнителна заплаха от север (където Украйна граничи с Беларус – бел. р.), коментира вестникът.

"Имам много страхове и "Вагнер" е сред тях, но не са единствените. Ако започнем да говорим, ще ми се замае главата... нашата задача е да се подготвим за най-лошите възможни сценарии, както и да се опитаме да сведем до минимум възможните последствия от това, което може да бъде", казва Залужни.

Един от най-неблагоприятните сценарии, които му се налага да обмисли, е заплахата Путин да разположи ядрено оръжие. Миналата седмица Зеленски предупреди, че украинското разузнаване има информация, че руските сили подготвят „терористичен акт с изпускане на радиация“ в Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата АЕЦ в Европа.

Това кара ли Залужни да престане да се опитва да си върне контрола над централата като част от контранастъплението на Украйна?

"Това изобщо не ме спира. Вършим си работата. Всички тези сигнали идват по някаква причина – да се опасяваме от ядрен удар! Е, и? Това означава ли, че трябва да се откажем?", посочва той.


Източник: https://www.washingtonpost.com/world/2023/06/30/valery-zaluzhny-ukraine-general-interview/

*Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

foreigner66

01.07 2023 в 09:37

По един или друг начин победата ще дойде. Украйна се показа като истинска непримирима държава срещу превъзхождащ я агресор, утре ще имат най-добрата армия в света и ще построят наново всичко разрушено. А ние?? Ако с глупави плюсове, минуси и тролене можеше нещо да се оправи давайте.

4638

5

Того

01.07 2023 в 06:56

САЩ и Запада могат да предоставят на Украйна поне две ескадрили F 16, веднага, но има нещо, което ги спира, за сега. Джуджето военнопрестъпник нанесе много щети на Европа и света.

870

3

Constanza

30.06 2023 в 22:56

Да се бяха позабързали малко.

9347

2

Анализи

30.06 2023 в 22:31

Споко, ще дойдат и самолети зада разгоните рашистката сган.
 
X

Да помогнем на украинските деца!