''Вагнер'' взе в плен командира на 72-ра армейска бригада на Русия, пиян обстрелял ЧВК

OFFNews 05 юни 2023 в 08:31 9543 7

Снимка Пресслужба на Евгений Пригожин

Според официалната пресслужба на Евгений Пригожин, подполковник Веневитин е и командирът, ръководил минирането на пътя за изтегляне на ЧВК "Вагнер" от Бахмут.

Бойци на частната военна компания „Вагнер“ са арестували и взели в плен в неделя командира на 72-а армейска бригада на Руската федерация, съобщиха вагнеровци във видео, на което плененият висш военен на Москва „дава показания“. Близките до Евгений Пригожин канали в Телеграм съобщиха новината към полунощ срещу понеделник и пуснаха и започнаха нов епизод от войната на Готвача на Путин с ръководството на Министерството на отбраната начело със Сергей Шойгу.

На видеото, което публикуват хората на Пригожин, мъж в цивилно облекло, който се представя като „подполковник Роман Генадиевич Веневитин“ разказва историята на своето пленяване. По време на видео разпита висшият офицер обяснява вината си, заради която е бил задържан – обстрелял автомобил на ЧВК „Вагнер“ и разоръжил подразделение на частната армия с 10-12 бойци. На въпрос защо, командирът отговаря, че е заради чувство на лична неприязън и, намирайки се в състояние на алкохолно опиянение.

72-ра армейска бригада на Русия за втори път в рамките на няколко дни влиза в наратива на Евгений Пригожин. На 17 май бизнесменът обвини формированието, че е минирало пътя за изтегляне на ЧВК „Вагнер“ от района на Бахмут. Подполковник Веневитин, командир на воинска част 13674 е човекът, който според хората на Пригожин, е ръководил минирането. При опитите на „Вагнер“ да разминират трасето, редовната руска армия открила огън по тях.

Не всички руски медии приемат за автентична версията на Евгений Пригожин. „Политика страны“ коментира ситуацията като странна, тъй като, ако арестуваният руски полковник в продължение на два дни е предприел цял комплекс от действия срещу „Вагнер“, това едва ли може да се обясни със случайност или с „лична неприязън в състояние на алкохолно опиянение“.

Затова, според изданието, ситуацията може да има две обяснения.

Първото – историята с обстрела е съчинена от Пригожин, а командирът на бригадата е бил хванат от „Вагнер“ и заставен да „даде показания“ във видео сюжет в рамките на войната на ЧВК с министерството на отбраната на Русия.

Второто – на частите на руската армия е дадена заповед да възпрепятстват излизането на „вагнеровци“ от Бахмут. За ротацията на ЧВК с редовна руска армия в града говорят единствено Пригожин и представители на Украйна и Запада, а руското МО не е потвърждавало, че ще поеме Бахмут вместо хората на Пригожин. Самият бизнесмен в началото на май обяви, че е бил заплашван, че ще му повдигнат обвинение за „измяна на Родината“, ако напусне без заповед позициите в Бахмут. Не е изключено руското министерство на отбраната да се опитва сега да реализира заплахите си, коментират руските военни кореспонденти.

Въпреки, че това са само предположения, изглежда, че отношенията на Пригожин с МО вече балансират по границата на преминаване от информационна към реална война. Прави впечатление и това, че нито МО на Русия, нито властта в Кремъл като цяло не коментират ситуацията с постоянните медийни атаки на Пригожин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

09.06 2023 в 10:43

Разкошно фото на един руски бляд, на който други мурзилки са му разкрасили нискочелата мутра, а и нослето са му строшили, просто прекрасно!

1809

6

Sia

06.06 2023 в 12:44

Скоро Ръша ще слезе под един трилион долара БВП, и исторически брутално слаба икономика

-529

5

6екеr4о

05.06 2023 в 11:14

Уважаеми edin slep, никога не ми е минавало през главата идеята да подценявам мурзилската държава, държа да подчертая, че тя е и много богата, а в аудио-визуалните изкуства, ако мога така да обобща, блядовете са пълни факири, та не мога да си обясня наличието, примерно, на недоразумението Игор Ококорениязадник Конашенко!?

А според непрофесионалните ми прогнози гражданската война не им мърда! В педеРацията живеят 160 народности и всеки племенен вожд иска да е сам Император, а не да ближе подметките на Путлер!!!

12078

4

edin slep

05.06 2023 в 10:59

Не бива да се подценяват блядовете, в пропагандата са много добри, имат добри инженери, имат и хора за жертване явно.

Не знам дали след изтеглянето от Украйна няма да си направят гражданска война.

-529

3

6екеr4о

05.06 2023 в 10:19

Помиярите бесни почнаха да се стрелят помежду си!
И това при наличие на 1300-километрова фронтова линия, дето блядовете не могат да превземат некаква Джулюница вече цяла година!?!
Баси помиярите...

345

2

Джендо Джедев

05.06 2023 в 09:22

Обикновен ден в Рашка, бе, какво!

2550

1

alfakentavur

05.06 2023 в 09:22

И сега какво? Вагнер е втората армия в Украйна. А "втората армия в света" е третата в Украйна.