В Турция спорят как да се справят с бездомните кучета

OFFNews 26 май 2024 в 16:25 1376 0

бездомни кучета

Снимка Интернет

Петиция в сайта Change.org в защита на бездомните животни в Турция събра над 100 000 подписа за два дни, след като стана ясно, че законопроект на управляващата Партия на справедливостта и развитието предвижда приспиване на бездомни кучета, ако не успеят да си намерят стопани, пише в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Управляващата партия в Турция възнамерява в близко бъдеще да внесе в парламента законопроект, който задължава общините да залавят бездомните кучета и да ги приспиват, ако животните не си намерят стопани в рамките на 30 дни след публикуване на обяви със снимки в интернет. Авторите на документа се позовават на опита на страни като Великобритания, Италия и Португалия.

"Убиването на животни няма да реши проблема, този метод не е подходящ за нашата страна", заяви инициаторът на петицията Дидем Куртоглу.

Няма официална статистика за броя на бездомните кучета в Турция, но според местни медии броят им надхвърля 3 милиона в градове като Измир, Истанбул и Анкара, посочва телевизия НТВ.

Турските власти многократно са се опитвали да решат този проблем, включително чрез залавяне и приспиване на кучета. Местните жители обаче провеждаха многобройни протести с искане да се защити правото на живот. В много градове на Турция са създадени специални приюти за бездомни кучета, но те не са достатъчни. Почти всеки ден в страната има случаи на нападения на бездомни кучета над хора.

Мурат Пънар, чиято дъщеря загина, докато бягаше от бездомно куче, е привърженик на политиката на нулева толерантност към бездомните кучета. Халил Йълмаз, чийто син пострада тежко от няколко бездомни кучета, също настоя за евтаназия на бездомните животни.

Ветеринарят Мурат Арслан защитава по-скоро проект за всеобхватна стерилизация.

"Ние сме положили клетва (…) Не мисля, че ветеринар може да каже: Мога да приспя здраво животно", посочи Арслан.

Хасан Алпак от Факултета по ветеринарна медицина на Истанбулския университет предложи по-рано проект за кастриране на бездомните кучета в града, които според оценки наброяват около 400 000.

"Можем да решим проблема в рамките на пет години като стерилизираме кучетата с екип от 300 души, състоящ се от стажанти и докторанти", каза той.

По думите му факултетът е готов да окаже подкрепа, като се нуждае единствено от материали и помещения за работа.

Отделът за комуникации на администрацията на турския президент представи резултатите от проучване по въпроса, проведено през октомври-ноември 2023 г. в Истанбул, Анкара и Анталия, предаде ТАСС. Общо 83,6% от анкетираните са посочили, че бездомните животни са проблем за Турция, като 80,4 на сто са подкрепили настаняването им в приюти и приспиването на болните или тези, които не са намерили собственик. Проучването показва също, че 74,4 процента от анкетираните не са готови да приемат бездомно куче.

Световноизвестният турски поп певец Таркан, наред с многото активисти, които направиха медийни изяви през последните дни, призова властите в страната да не тръгват по пътя на радикализма и да търсят цивилизовано решение на проблема.

"Не животните са виновни за този проблем, а държавата, която трябва да защитава нас и нашите приятели. Никога не сме позволявали приспиването на животни в законите на нашата страна, няма да го позволим и занапред, ще живеем с нашите по-малки братя в мир и справедливост", цитира музиканта телевизия Халк.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Йозгюр Йозел също критикува предложението за евтаназия, пише „Хюриет дейли нюз“.

Заместник-председателят на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бахадир Йенишехирлиоглу посочи, че няколко министерства работят по детайлни проучвания по темата.

"Нашата цел е да стигнем до обща политика и да намерим приемливо за всички решение", каза депутатът.

Той допълни, че проучването все още не е готово, а законопроектът ще бъде внесен в парламента следващата или по-следващата седмица.

Други държави са се справили с проблема с бездомните кучета по различни начини, отбелязва „Хюриет дейли нюз“.

Нидерландия е ликвидирала успешно популацията на бездомни кучета чрез финансирана от правителството програма, наречена "Събиране, кастриране, ваксиниране, връщане". В Испания се налагат високи глоби - до 200 000 евро, за изоставяне на животни, а общините са задължени да изграждат приюти и да се грижат за животните с професионален персонал.

Междувременно страни като Албания, Армения, Азербайджан и Молдова прибягват до избиване на бездомните кучета, за да контролират популацията им. Тези мерки обаче често са неефективни за постигане на дългосрочен контрол, пише „Хюриет дейли нюз“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews