В САЩ почетоха жертвите на атентата от 11 септември 2001 г.

OFFNews 12 септември 2023 в 08:27 1233 0

11 септември

Снимка БТА/АП

22 години от атентата срещу Световния търговски център

Двадесет и две години след атентата от 11 септември в САЩ почетоха паметта на жертвите, предадоха информационните агенции.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова сънародниците си да не се поддават на "отровната политика на различията и разделението", в опит да възроди духа на национално единство след смъртоносните атентати от 11 септември 2001 г., предаде Ройтерс.

"Не би трябвало да е необходима национална трагедия, за да ни напомни за силата на националното единство, но именно така наистина почитаме тези, които загубихме на 11 септември", каза Байдън пред около 1000 американски военнослужещи в съвместната база на американските военновъздушни и сухопътни сили Елмендорф-Ричардсън в град Анкъридж, Аляска.

Байдън, съпругата му Джил, вицепрезидентката Камала Харис, съпругът ѝ Дъг Емхоф и американски военни командири участваха в различни събития в памет на жертвите на атентатите от 11 септември и на загиналите по време на войната в Афганистан.

На 11 септември 2001 г. ислямистки похитители отвлякоха три самолета и ги разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона, убивайки близо 3000 души. Четвърти самолет се разби в поле в Пенсилвания, след като пътниците надвиха терористите, припомня Ройтерс.

Байдън участва във възпоменателната церемония в Аляска, защото се връщаше от петдневно пътуване до Индия и Виетнам. Решението му да говори на годишнината от 11 септември в Аляска, вместо във Вашингтон или Ню Йорк, беше отклонение от досегашната традиция.

С оглед на факта, че до президентските избори в САЩ остават 14 месеца, Байдън отправи и политическо послание в речта си.

Той осъди "нарастваща вълна от омраза, екстремизъм и политическо насилие" в САЩ. "Не трябва да се поддаваме на отровната политика на различията и разделението. Никога не трябва да позволяваме да бъдем разединени от дребни, измислени претенции", подчерта американският държавен глава.

Харис и други официални лица се присъединиха към семействата на загиналите при атентатите пред мемориала на 11 септември в Ню Йорк, който е разположен на мястото на разрушените сгради.

На събитието в Ню Йорк присъства и губернаторът на Флорида Рон Десантис, който е сред кандидатите за президентската номинация на Републиканската партия през следващата година.

Доналд Тръмп публикува видеоклип, в който заявява, че жертвите от 11 септември никога няма да бъдат забравени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика