В Русия съдят IT специалист за опит за държавна измяна заради неосъществен пожар на военкомат

OFFNews 05 април 2023 в 15:16 1308 0

Бабурин

Снимка Архив на приятелите на Бабурин

Иля Бабурин

ФСБ образува наказателно дело срещу 23-годишния жител на Новосибирск Иля Бабурин за опит за държавна измяна. Първоначално той е обвинен в организиране на терористичен акт в случая с неуспешния палеж на център за набиране на военнослужещи.

От миналата година броят на делата за държавна измяна в Русия рязко скочи, но това е първият известен случай на образувано такова дело за опит за палеж на военкомат, съобщава Би Би Си.

Иля Бабурин работи в областта на информационните технологии и пътува много. В края на 2010 г. живее в Азия в продължение на няколко години - бил е в Корея, Тайланд и Китай - работата му позволява да работи от разстояние. След като се връща в Русия, обикаля Кавказ. Освен да пътува, обича да спортува: занимава се е с кросфит, плуване и лека атлетика.

Бабурин има съпруга в Украйна, която често посещавал, но преди година и половина се разделили, въпреки че не се развели юридически. За последен път той е бил в Украйна през октомври 2021 г.

Бабурин е бил против нахлуването на Русия в Украйна, но не е участвал в никакви антивоенни митинги или акции, нито пък в други протести преди или след 24 февруари м.г., казва приятелката му Анна.

"Иля изобщо не е подкрепял такава [руската инвазия в Украйна] и със сигурност не е говорил положително за нея. И двамата сме против, така че дори не го обсъждахме много. Но не можех да си представя, че той е такъв противник...", допълва тя.

Майката на Бабурин Татяна разказва, че около края на миналото лято тя и синът ѝ обсъдили случващото се в Украйна и той ѝ казал, че е готов да отиде на фронта, за да се бие на страната на Русия: "Казах му, че така и така, сега ще започнат да вземат млади хора [на фронта]. И той каза: "Мамо, ако трябва, ще отида да се бия за родината си, ще я защитавам. Няма къде да ходя.

На 22 септември, ден след като Русия обявява частична мобилизация, Бабурин е задържан в Новосибирск от служители на ФСБ. Видеозапис от задържането показва как няколко мъже в цивилни дрехи повалят момчето на улицата и му слагат белезници.

На следващия ден съдът в Новосибирск му повдига обвинение за опит за тероризъм. Според разследването той е планирал да подпали военкомат по искане на неизвестни от украинското формирование "Азов" (признато за терористична организация и забранено в Русия). За целта той е намерил двама извършители, на които е дал бутилка с "коктейл Молотов", смятат следователите от ФСБ.

До действителен палеж обаче така и не се стигнало. Вместо това предполагаемите "извършители" (в делото те фигурират под имената Орлов и Шорин) сами дошли с бутилката с "коктейл Молотов" при служителите на ФСБ и им я предали. Освен това дали показания срещу Бабурин, пише в разследването.

"Отначало изобщо не знаех за какво е арестуван, мислех, че е нещо не толкова сериозно, не толкова глобално. Но когато разбрах за члена в Наказателния кодекс, започнах да плача", обяснява Анна.

Майката Татяна разбрала за случващото се от съседка - тя ѝ се обадила на 22 септември и казала, че къщата на Бабурин се претърсва. Органите на реда конфискуват книгата на американския военен кореспондент Уилям Шиърър "Възходът и падението на Третия райх". Книгата се превръща в международен бестселър, преведена е на много езици и в момента се смята за един от най-известните и цитирани научни трудове по темата за Втората световна война.

Служителите на ФСБ обаче решават да я конфискуват като доказателство за симпатиите на Бабурин към нацизма и "Азов", посочва адвокатът му Васил Дубков. Освен книгата, при обиска служителите на реда са конфискували и бидон "с някаква течност", който е стоял в гаража на баща му, допълва защитникът.

През октомври Бабурин беше обвинен в организиране на терористичен акт (член 205.1, параграф 4 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание от 15 г. до доживотен затвор). Следователите от ФСБ считат това престъпление за довършено - според тях, въпреки че нито едно военно поделение не е било подпалено, Бабурин е направил всичко, за да се случи това.

В края на миналата година Бабурин е привлечен като обвиняем за подпомагане и подстрекаване към тероризъм (член 205.1, част 1.1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание от 8 г. до доживотен затвор). Това дело е образувано, след като според следователите Бабурин е убедил Орлов и Шорин да подпалят офиса. Досега Орлов и Шорин не са задържани и срещу тях не са повдигнати обвинения, казва адвокатът на Бабурин.

Но нещата не приключват дотук. В края на март срещу Бабурин е започнато още едно наказателно разследване, този път за опит за държавна измяна. Според разследването, организирайки подпалването на военен офиса, Бабурин е щял да "съдейства" на "Азов" в "извършването на дейности, насочени срещу сигурността на Русия". До момента на Бабурин не са повдигнати обвинения по делото; той е задържан като заподозрян.

"Прочетох за това и бях шокирана, защото си мислех, че не може да стане по-лошо. Някак си свикваш, че е лошо, а после става още по-лошо. Сякаш никога не свършва. И нищо не можеш да направиш по въпроса. Това е най-ужасното чувство", казва приятелката му Анна.

През декември, още преди адвокат Василий Дубков да навлезе в делото, Бабурин сключва споразумение за сътрудничество с разследването и дава подробни показания. По време на последните разпити обаче той отказва да разкрие каквото и да било пред следствието, позовавайки се на чл. 51 от Конституцията, казва Дубков.

Според него Бабурин не признава вината си по делата за тероризъм, по които е обвинен, и не е съгласен с подобна квалификация. "Човек може да не отрича самите действия, но да не е съгласен с правната им квалификация", казва Дубков, но отказва да посочи "действията".

"Убеден съм, че Иля наистина не е виновен за това, в което го обвиняват. Най-малкото, квалификация като тероризъм или държавна измяна е неправилна", подчертава адвокатът.

Според него Бабурин категорично отрича да има каквито и да било връзки с "Азов": "Твърдението, че е действал по указания на "Азов", е категорично погрешно. Не е ясно защо разследващите стигат до този извод. Дори в онези показания, които Иля е дал по-рано, той не е казал, че е действал по нареждане на "Азов".

"Това е изненадващо и тревожно", казва Дубков за новото дело за опит за държавна измяна срещу клиента му. Според него има индикации, че за едни и същи действия са повдигнати две различни обвинения, което е забранено от руското законодателство.

В същото време според адвоката е възможно разследващите да са започнали дело за опит за държавна измяна, за да окажат натиск върху Бабурин, и той да не бъде обвинен.

Бабурин е в следствения арест от шест месеца и отначало не се е оплаквал от условията.

"Но след като през декември той даде подробни показания, следователят не беше доволен от тях и настояваше Иля да продължи да предоставя информация. От януари тази година Иля е подложен на странни действия в следствения арест, които самият той оценява като необосновани. В края на януари Бабурин е поставен за няколко дни в "психоизолатор" - килия с гумени стени за психически нестабилни задържани, склонни към самонараняване. Иля твърди, че не е дал никакъв повод за това", изтъква Дубков.

Освен това през последните три месеца Бабурин е изпращан в карцер три пъти по несъстоятелни причини. Веднъж, след като е бил освободен от наказателната килия, не му е бил даден матрак и е трябвало да спи без него в продължение на една седмица с якето си върху себе си. Дубков се оплаква от това в прокуратурата.

След нахлуването на Русия в Украйна ФСБ започва все по-често да образува дела за държавна измяна срещу руснаци. През миналата година специалната служба е образувала общо 22 дела по този член. В този брой са включени само делата, станали известни от официални доклади или данни от сайтовете на съдилищата. Не всички дела по този член обаче са публично оповестени от ФСБ и съдилищата.

Докато преди делата за държавна измяна се водеха само за "завършени" престъпления, от 2022 г. ФСБ започна да обвинява руснаците в подготовка или опит за извършване на държавна измяна.

Подходът на ФСБ към подобни случаи се промени с нахлуването на Русия в Украйна и с добавянето на нов състав на престъпление към член 275 от Наказателния кодекс за държавна измяна - сега "преминаването на страната на врага" също се счита за форма на държавна измяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!