Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В Норвегия антимиграционна партия взе новото министерство на имиграцията

OFFNews 16 декември 2015 в 20:13 3697 4

Листауг

Снимка Архив

Силви Листауг оглави новото министерство за имиграцията в Норвегия.

Норвежкият премиер назначи политик от популистката "Партия на прогреса" за първия в историята на страната министър на имиграцията, съобщи англоезичният сайт „Локъл“.

Сформираното през 2013 г. коалиционно дясноцентристко правителство се стреми да води все по-твърда политика спрямо търсещите убежище. Досега в скандинавската страна нямаше отделно министерство за имиграцията.

С обявеното днес разместване в кабинета министър-председателката Ерна Солберг, назначи Силви Листауг, също дама, на новосъздадения пост. Досега тя беше министър на земеделието.

„Нашето общество няма да е устойчиво, ако твърде много хора живеят с публични помощи - каза Листауг след назначаването ѝ. Ние трябва да намалим броя хора идващи в Норвегия.“

Тя добави: „Става дума за нашата способност да интегрираме новодошлите. Ако прииждащите в Норвегия са прекалено много, това означава, че ще е трудно да ги интегрираме.“

Смята се, че около 35 хиляди мигранти са пристигнали в Норвегия през 2015 г. - много по-малко от 150-те хиляди, влезли в съседна Швеция.

Листауг, която е християнка, нашумя миналия месец, като намекна че Исус Христос би подкрепил твърдата позиция на "Партията на прогреса" по отношение на мигрантите. Това ѝ навлече критика от страна на висши духовници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews