В Москва тръгва делото срещу Иля Яшин за 'фалшификати' за руската армия

OFFNews 23 ноември 2022 в 16:40 2024 3

Яшин

Снимка ТАСС

Иля Яшин

В московския Мешчански съд започва делото срещу опозиционера Иля Яшин (включен в регистъра на "чуждестранните агенти"), обвинен в разпространяване на "фалшификати" за руската армия.

Преди началото на процеса Яшин нарече делото "напълно изпразнено от съдържание, срамно и вонящо на политика" и обеща да превърне съда в "антивоенна трибуна", съобщи Би Би Си.

След руското нахлуване в Украйна Иля Яшин е един от малкото руски опозиционни политици, които остават в страната и заемат твърда антивоенна позиция. През юли срещу него е образувано наказателно дело по член от Наказателния кодекс за разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили, мотивирано от политическа омраза. За това се предвижда затвор от 5 г. до 10 г.

Процесът тръгна след като на 7 април Яшин показа и коментира репортаж на Би Би Си за престъпленията на руската армия в Буча в предаване на живо в канала си в YouTube.

Според разследването опозиционерът е знаел, че публикуваните снимки и видеоклипове, "които уж свидетелстват за незаконни действия" на руските военни в Буча, са "провокация".

През пролетта Международният наказателен съд започна разследване на трагедията в Буча, като западните страни обвиниха Русия във военни престъпления, а Москва отхвърли обвиненията, въпреки че има многобройни доказателства в подкрепа на това.

Яшин е арестуван на 13 юли, в деня, в който е трябвало да бъде освободен от специален център за задържане, където излежава 15 дни административен арест по обвинение в неподчинение на полицейски заповеди. Преди това политикът е обвинен в "дискредитиране" на руската армия и са му наложени три глоби по 90 000 рубли.

Иля Яшин е свидетел и по делото на Алексей Горинов, който също като него е депутат в Красноселския район на Москва. Горинов получи 7 г. затвор за реч, в която осъжда войната срещу Украйна и се изказва за неуместността на конкурс за детска рисунка по случай Деня на детето.

Адвокатът на политика Мария Ейсмонт припомни, че Яшин често е напускал страната и се е връщал, а последният път е отишъл в Истанбул за интервю, което е било записано след съдебните процеси срещу него по дела за "дискредитиране" на армията.

"Ако трябва да перифразирам класиката: ако исках да избягам, щях да го направя. Обичам страната си и съм готов да загубя свободата си заради нея. И това е моята позиция от началото на военните действия в Украйна. Аз съм руски патриот, не смятам, че съм направил нещо лошо за страната си. Тук живеят мои роднини, искам да действам в тяхна полза. Няма да напусна под никаква заплаха", казва Яшин, цитиран от "Дожд".

През двата месеца, откакто е получил глоби за "дискредитиране" на армията, той посочва, че е успял да пътува до Истанбул за два дни и да даде интервю на Юри Дуду. "Първият му въпрос беше: "Не осъзнаваш ли, че ще влезеш в затвора?" - а аз отговорих, че ще се върна, защото това е мой дълг", казва Яшин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

23.11 2022 в 19:09

този, както и Навални, не знам какви топки имат, ама мен би ме било страх и бих подвил опашка пред репресивния апарат

аз само лая от форуми, добре прикрит с електронни средства

евала, браво, дано се усети тази рая и затвори феодалите. Но не заколи, че от нагласени емоционални революции нищо не става

345

2

Джендо Джедев

23.11 2022 в 17:15

Сталинистката кочина in action. :D

2550

1

alfakentavur

23.11 2022 в 16:43

Десетохиляден пример, че СССР2 е фашистко-нацистка държава. Освен че е и терористична такава.