В Кувейт и Ливан забраниха филма 'Барби'

OFFNews 11 август 2023 в 15:31 1453 0

Снимка Getty images

Филмът "Барби" няма голям шанс в Близкия изток.

Властите в Ливан и Кувейт забраниха на киносалоните да показват новия филм за Барби, защото смятат, че съдържанието му противоречи на консервативните ценности в техните страни, съобщи Би Би Си.

Дългоочакваната филмова комедия на американския независим режисьор Грета Гервиг, която вече е спечелила повече от един милиард долара в световния бокс офис, най-сетне трябваше да бъде пусната в Близкия изток.

Първоначално Саудитска Арабия отложи премиерата на филма от 19 юли за края на август. Според Variety местните цензори са поискали от филмовата компания редакция на препратките към ЛГБТ хората.

За разлика от други филми, забранени в Близкия изток, в "Барби" няма сцени, които открито да показват еднополови отношения.

В Саудитска Арабия проблемите с филмовата компания са били разрешени и премиерната дата на филма в Близкия изток е била определена за 10 август. Но в последния момент правителствата на Кувейт и Ливан решиха да попречат лентата да бъде показана в техните страни.

В Кувейт забраната е обяснена с факта, че филмът не отговаря на "принципите на обществената етика" в страната, а в Ливан е установено, че се пропагандира хомосексуализъм.

В сряда комисията по филмова цензура към Министерството на информацията и печата на Кувейт заяви, че забранява прожектирането не само на "Барби", но и на австралийския филм на ужасите "Говори с мен".

"Комитетът отбеляза, че и двата филма пропагандират идеи и убеждения, които са чужди на кувейтското общество и обществения ред", обяснява решението зам.-ръководителят на министерството Лафи Ал-Субейех, цитиран от националната информационна агенция Kuna.

За да се гарантира, че чуждестранните филми отговарят на етичните стандарти за прожектиране в Кувейт, каза служителят, комисията обикновено разпорежда "цензуриране на сцени, които противоречат на обществената етика".

Но ако филмът "носи чужди концепции и идеологическо съдържание или неприемливо поведение, комитетът решава да забрани материала като цяло", подчерта Ал-Субейех, като добави, че това правило важи за всички чуждестранни продукции.

Според АП в Ливан инициативата за забрана на филма е на Министерството на културата. Неговият ръководител Мохамед Мортада заяви, че филмът "противоречи на ценностите на вярата и морала" и "насърчава хомосексуализма и сексуалната трансформация". Той изпрати препоръките си до Главната дирекция за сигурност на Ливан, която е подчинена на Министерството на вътрешните работи и традиционно взема решения за цензура.

Според съобщения в медиите Мортада е обяснил искането си и с това, че "Барби" осмива ролята на майките и поставя под въпрос значението на брака.

До неотдавна Ливан, страна със значително християнско население, се смяташе за една от най-либералните и толерантни към ЛГБТ общността държави в Близкия изток. През 2017 г. Бейрут беше домакин на първия в арабския свят гей парад, който оттогава се превърна в ежегодно събитие. Но през последната година настроенията в Ливан започнаха да се променят.

През лятото на 2022 г. репресиите срещу ЛГБТ общността се засилиха, след като Министерството на вътрешните работи нареди на силите за сигурност да потушават събития, "насърчаващи сексуалните извращения".

А през юли тази година Хасан Насрала, лидер на шиитската групировка Хизбула, част от управляващата коалиция, заяви, че хомосексуализмът представлява "непосредствена опасност" за Ливан и призова за забрана на материали, които го популяризират.

В 46-минутната си реч той се позовава на ислямски текстове, които призовават хомосексуалистите да бъдат наказвани със смъртно наказание: "В случай на хомосексуализъм, от първия път, когато човек се занимава с тази практика, дори и да не е женен, той трябва да бъде убит. И неговата съдба в този свят и в задгробния живот е да бъде екзекутиран."

Сред другите филми, които наскоро бяха забранени в Близкия изток заради препратки към ЛГБТ и половата идентичност, е "Спайдърмен: Извън вселената", в чийто трейлър има плакат "Защита на транссексуалните деца". Този филм не беше пуснат на екран в Обединените арабски емирства.

Няколко държави от Близкия изток забраниха анимационния филм от 2022 г. "Бъз Светкавицата", част от франчайза "Историята на играчките", защото в него имаше целувка между две жени.

Освен това няколко държави не дадоха зелена светлина за филма "Вечните", базиран на комиксите на Marvel, в който за първи път има гей супергерой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!