В Куршавел задържаха милиардер, който искаше да купи Кремиковци

OFFNews 28 декември 2022 в 15:41 12456 0

Костянтин Жеваго
Олигархът Костянтин Жеваго.

Бившият украински депутат и акционер в Банка "Финанси и кредит" Костянтин Жеваго е задържан в елитния ски курорт Куршавел, Франция, и се подготвят документи за екстрадирането му.

Това съобщи Държавното бюро за разследване (ДБР) в Киев.

Днес, 28 декември, съдът в Шамбери се е произнесъл за задържането на милиардера Жеваго до екстрадицията му в Украйна. Името на този олигарх преди години нашумя у нас покрай сагата около приватизацията на металургичния комбинат Кремиковци. През 2008 г. Жеваго искаше да купи предприятието и дори бе предложил оферта от 80 милиона евро за него. В крайна сметка до сделка не се стигна и заводът хлопна кепенци.

Следователите на ДБР бяха подготвили молби за задържането на Живаго до момента на екстрадиция на бившия депутат в 38 държави. В продължение на няколко месеца разследващите са си взаимодействали с правоприлагащите органи на различни държави, включително с органите на правосъдието, жандармерията и полицията на Френската република.

"В резултат на това, въз основа на информация, получена от разследването, представители на криминалната полиция на Френската република задържаха собственика на Банка "Финанси и кредит" АД в хотел в Куршавел на 27 декември. След опитите да оспори законността на задържането, заподозреният се съгласи да напусне заедно с представители на компетентните органи на Франция", заявиха от ГБР.

Разследващите припомнят, че Жеваго е заподозрян за финансови престъпления заедно с редица висши мениджъри на банката.

"Те са организирали механизъм за присвояване на 113 милиона долара от финансовата институция, като по този начин са нанесли щети на интересите на държавата и на вложителите на банката", се казва в изявлението.

От днес имуществото на заподозрения олигарх, както и на свързаните с него юридически лица, е запорирано. По-специално, акции на негови компании на стойност стотици милиони гривни, корпоративни права на компаниите и 26 недвижими имота. Запорирано е и имуществото на други юридически лица, свързани с бившия депутат. Сред тях са 14 жилищни комплекса, 21 части от жилищни комплекси, 30 нежилищни помещения и 10 апартамента и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!