В Китай се заражда култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао

OFFNews 11 март 2018 в 08:16 4369 0

В Китай се заражда култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао

Китайският президент Си Цзинпин, който се готви да управлява Китай безсрочно, е в центъра на най-упоритите усилия на Комунистическата партия за създаване на култ към личността след смъртта на основателя на Народната република Мао Цзедун през 1976 г., предаде Асошиейтед прес.

Ликът на Си е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по телевизията, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете край парковете и на табели по тротоарите.

Телевизията често описва Си като човек, обожаван от всички - от работниците в заводите и фермерите до космическите инженери и войниците, които редовно го аплодират по няколко минути.

Тези усилия върнаха спомените за огромните промени в периода на т.нар. Културна революция на Мао.

Партийни говорите отричат подобни коментари, твърдейки, че Си е ядрото на своя седемчленен Постоянен комитет, а не е самотен автократ.

Очаква се Общокитайското народно събрание да одобри промяна в конституцията за премахване на ограничението за броя на президентските мандати, проправяйки път за Си да управлява неопределено дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови