В Канада откриха нови гробове на индиански деца

OFFNews 24 юни 2021 в 10:22 5716 0

Снимка Getty Images

Протестен "мемориал" с 215 обувки и графити надписи пред паметника на основателя на системата интернати Егъртън Райсън в Торонто след откриването на първите гробове

Канадска група от местното население съобщи в сряда за "ужасяващото и шокиращо откритие" на стотици немаркирани гробове на мястото на бивше училище - интернат за индианци, само седмици след като откриването на останки на други 215 деца разтърси страната. 

Федерацията на суверенните коренни групи заяви, че броят на новооткритите немаркирани гробове е „най-големият досега в Канада“. В изявлението не са посочени цифри.

Организацията заяви, че ще обяви на пресконференция в четвъртък "ужасяващото и шокиращо откритие на стотици немаркирани гробове на мястото на бившето индианско училище интернат" в Саскачеван.

Откриването преди седмици на останките на 215 деца от коренното население на мястото на друго училище интернат в Камлупс, Британска Колумбия, принуди канадците да се изправят срещу наследството на една насилствена и асимилаторска система.

Между 1831 г. и 1996 г. канадската училищна система насилствено отделя около 150 000 деца от коренното население от техните семейства. Те са недохранени и физически и сексуално малтретирани в това, което Комисията за истина и помирение на страната нарече „културен геноцид“ през 2015 г.

Федералното правителство на Канада се извини за системата през 2008 г. Римокатолическата църква, която е управлявала повечето училища, не се извини. 

Разследване на насилието и тормоза над децата в училищата интернати предстои и в САЩ. Министърът на вътрешните работи Деб Холанд, която е първия министър от коренното население, заяви, че започва пълно разследване на мрачната история на училищата интернати за индианци и ще работи за установяване на местата, където са погребани починалите в тях деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!